Despre viitorul tinerilor din România cu Singapore, Brazilia, Canada si alte 19 tări!

Între 10 – 14 iunie 2013, Scoala de Valori si AIESEC, organizatorii programului GROW, cel mai bun proiect educational pentru tineret din România, distinctie oferită în anul 2012 de către Parlamentul European, aduc la Predeal 63 de studenti din 22 de tări pentru conferinta de pregătire a viitorilor traineri din programul GROW 2013.

Grow vara 2013

Timp de 6 săptamâni studentii străini vor livra 10 ateliere de educatie nonformală si valori pentru cei 2.500 de elevi de clasa a XI-a si a XII-a din toată tara, înscrisi în program.

Împreună cu managerii de proiect din fiecare oras unde se desfăsoară GROW, trainerii Scoala de Valori, AIESEC si cei ai companiilor partenere, transformă cele 5 zile de conferintă într-o experientăde pregătire intensă pentru studentii străini: aprofundarea sesiunilor din curriculum GROW, modul de desfăsurare efectivă a programului, dar si provocările pe care le încearcă societatea românească, cine sunt adolescentii din România si cum gândesc ei, trenduri în generatia de adolescenti, ce optiuni de viată si de cariera au ei, cum este sistemul educational din România, sunt doar câteva dintre subiectele din cadrul conferintei.

Se vor pune la comun abordări si idei noi din experientă tărilor din care provin trainerii: Hong Kong, India, Pakistan, Mexic, Macedonia, Kyrgyzstan, Marea Britanie, Slovenia,Columbia, Tunisia, Germania, Slovacia, Canada, Letonia, Irlanda, Ungaria, Singapore, Cehia, Ucraina, Canada, Brazilia, Olanda,pentru ca la final cei 63 de studenti străini să fie pregătiti pentru cele 6 săptămâni de program.

Pentru Rafael Siervi, unul dintre trainerii din programul GROW, editia martie 2013, venit tocmai din Brazilia, cele 6 săptămâni în România au reprezentat cea mai provocatoare experientă: “Nu am mai văzut niciodată zăpada şi a fost un mare şoc pentru mine, dar am fost foarte fericit şi nu am putut să nu-i admir frumuseţea. Faptul că am fost ales din multi alti aplicanti si am fost unul dintre trainerii din programul GROW în România a însemnat pentru mine cea mai minunată experientă, pe care am avut-o până acum. Am iubit fiecare moment în România si pentru asta trebuie să multumesac oamenilor care m-au adus aici, organizatorilor si elevilor. Proiectul acesta mi-a schimbat viata, m-a provocat, mi-a provocat modul în care eu am vazut viata până să am această experientă. În România am trăit cea mai obositoare, provocatoare si incredibilă experienta.

Doina Pătrunjel, consilier educativ  al Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Covasna, a rămas uimită de schimbarea pe care a vazut-o în elevii ei, imediat după primele ateliere:“După primele întâlniri, barierele lor imaginare au început să se prăbusească una câte una. S-au făcut întelesi atât în limba lor maternă cât si în engleză, si-au făcut multi prieteni, au finalizat cursurile, au participat si la activitătile optionale din weekend-uri, au aflat că ideile lor sunt foarte apreciate si că este normal să fie diferiti. Dar toate acestea nu au venit de la sine, ci cu mult efort: de 2-3 ori pe săptămână, după ce terminau cursurile la ora 20, îsi rezolvau temele pentru a doua zi, plecau cu trenul la Brasov (40km)  la ora 7 sau  9,  apoi ajungeau la cursurile GROW cu două mijloace de transport sau pe jos si se întorceau cu trenul la ora 12.30 sau 15 direct la scoală. Si asta timp de 6 săptămâni! Aceste activităti i-au ajutat să se cunoască mai bine, să aibă curaj, să le crească stima de sine si încrederea în fortele proprii; motivatia de a participa si la sesiunea următoare, de a învăta si alte lucruri în mod plăcut le-a dat puterea de a finaliza programul.

Editia de vară GROW se desfăsoară în 15 orase din România: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Curtea de Arges, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgu Mures si Timisoara. Până acum, în program, au participat 7630 de elevi din 205 de licee, pregătiti de 278 studenti internationali.  Proiectul GROW a fost desemnat în 2012 „Cel mai bun proiect de educatie de tineret din România” de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne

INFO

www.growedu.ro

www.facebook.com/growedu.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: