Despre poezia lui Paul Celan, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași

paul-celan-opera-poetica

Joi, 18 iunie 2015, la ora 18.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Opera poetică (I), de Paul Celan, apărut de curînd la Polirom și aflat pe lista de bestselleruri a editurii la recent încheiatul tîrg de carte Bookfest, ediția 2015.

Opera poetică (I), prima ediție integrală a operei poetice semnate de Paul Celan – traducere inedită din limba germană de George State/ cuvînt-înainte de Andrei Corbea – , a fost publicat în colecția „Biblioteca Polirom” și cuprinde poemele din volumele Nisipul din urne (1948), Mac și memorie (1952), Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959) și Roza Nimănui (1963).

Prezintă: Andrei Corbea-Hoișie, George State. Parteneri ai evenimentului: Sedcom Libris Iași și Muzeul Literaturii Române din Iași

Editura Polirom urmează să publice, tot în traducerea lui George State, Opera poetică (II). Volumul va cuprinde tot 5 volume de versuri (400 de poezii) – dintre acestea, Schimbare de suflu (1967), Sori de fire (1968), ciclul Întenebrat (1968) sau Ograda timpului (1976, postum). În anexa acestui volum se vor retipări și poemele scrise de Paul Celan în limba română.

DESPRE AUTOR

PAUL CELAN (Paul Antschel) s-a născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Studiile universitare le începe la Tours, unde pleacă în 1938; revine în România înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. După 22 iunie 1941 este mobilizat în detașamentele de muncă obligatorie pentru bărbații evrei la Rădăzani, Fălticeni și Tăbărești; părinții mor succesiv în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportați în iunie 1942.

În aprilie 1945 Celan se refugiază la București, unde va locui pînă în decembrie 1947, cînd părăsește definitiv România. După șase luni petrecute la Viena, se stabilește la Paris. Studiază la Sorbona, iar din 1959 ocupă postul de lector de limba germană la École Normale Supérieure.

Poet de limbă germană, Celan publică primul volum de versuri, intitulat Nisipul din urne, la Viena, în 1948; patru ani mai tîrziu apare Mac și memorie, cartea care i-a adus recunoașterea criticii, urmată, rînd pe rînd, de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanți poeți germani ai secolului XX: Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959), Roza Nimănui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976). De asemenea, va traduce în germană din, printre alții, Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelștam, precum și prima carte franceză a lui Emil Cioran.

Paul Celan primește în 1958 Premiul Literar al Orașului Bremen, iar în 1960 i se decernează Premiul Georg Büchner. Bolnav, se sinucide în 1970.

INFO

Librăria „Orest Tafrali”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corpul A, parter, Iasi

360.uaic.ro/tafrali

www.facebook.com/librariecafeneatafrali

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: