Despre muzeele contemporane la Prelecțiunile Junimii

Afis-Prelectiunile-Junimii-

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează vineri, 8 aprilie 2015, cu începere de la ora 16:00, la Muzeul „Vasile Pogor”, o nouă ședință a Prelecțiunilor Junimii.

Tema centrală a evenimentului este „Muzee contemporane: memorie, text și limbaj arhitectural”, iar prelector va fi Augustin Ioan, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.

Evenimentul se aliniază noilor direcții de modernizare cuprinse în planul de management 2013-2017 al MNLR Iași, în vederea deschiderii muzeelor literare ieșene către câmpul cultural contemporan și îmbogățirea ofertei culturale.

Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „În România avem o nevoie acută de modernizare a discursului muzeal, de regândire a funcțiilor muzeului și nu în ultimul rând de adaptare la un public cu o cultură tehnologică sofisticată. Dacă nu ne despărțim de ideologia muzeului-conservă și nu comunicăm pe lungimea de undă a noilor generații, riscăm să transformăm patrimoniul cultural în literă moartă.”
Invitatul MNLR Iași la Prelecțiunile Junimii de vineri, Augustin Ioan, este arhitect, profesor dr. în Istoria Arhitecturii și doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti.  Intervine periodic la Ministerul Culturii cu un curs despre Arhitectura muzeelor și proiectarea expozițiilor intitulat „Arhitectură și muzeologie”, în care se evocă schimbările produse în muzeele contemporane și relația acestora cu expozițiile. Are o triplă experiență de proiectare de expoziții permanente la Muzeul Național al Literaturii Române Bucuresti, precum și de expoziții temporare: „Literatură română veche”, „Centenar Lucian Blaga”, etc.

Mai multe detalii despre eveniment: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: