Descoperă Muzeul Mitropolitan Iași la Noaptea Muzeelor 2018

Fiind primul an de participare în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Mitropolitan Iași oferă vizitatorilor acces în intervalul orar 17:00-21:00. Vizitatea Muzeului Mitropolitan Iași este gratuită pe toată perioada anului.

Muzeul Mitropolitan Iași este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal. Accesul în muzeu se face pe la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane (lângă poarta de jos – vizavi de Bibliotecă).

Muzeul Mitropolitan este organizat tematic, în 7 săli:

Prima sală a muzeului este Sala Sinaxar, un spațiu polivalent, fiind proiectat să găzduiască diferite evenimente culturale. Numele sălii sugerează şi funcțiunea ei polivalentă, ce presupune întruniri, sinaxe (vb. Συνάζω = a strânge, a aduna, a întruni), ale publicului cu mediul cultural, eclezial şi academic. În prezent, în această sală, vizitatorii pot vedea expoziția temporară „Personalitatea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv reflectată în documente, imagini și odoare sfinte”.

În Sala Ofranda este ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze: – oul roșu și oul muncit pentru Sfintele Paști (scris sau închistrit); – pâinea rituală; – daruri către Sfântul Altar; – darul de muncă (sfințita trudă a mâinilor);

Sala Ctitorilor este un culoar de trecere disproporționat volumetric, având o lățime de circa 2 m, o lungime de 12 m. Zonele de expunere sunt cei doi pereți laterali, cu suprafețe generoase, continue, ce permit organizarea în acest spațiu a expozițiilor temporare realizate de diverși creatori din zona Moldovei.

Sala Ekklesia, dispusă chiar sub nava principală a Catedralei Mitropolitane, este un spațiu ambivalent: sală de expunere, dar și spațiu liturgic. În acest spațiu sunt expuse obiectele folosite la săvârșirea Tainelor și a Ierurgiilor din viața omului, de la naștere până la înmormântare.

Spațiul perimetral, denumit generic Calea Crucii, este un culoar îngust ce înconjoară prin exterior, fundația catedralei, pe care o face vizibilă prin cele 30 de nișe cu dimensiuni variabile, în care se organizează diverse expoziții temporare. Este un spațiu ce merită vizitat, chiar și pentru simpla parcurgere.

Sala Istoria duhovnicească a Moldovei este un culoar de trecere pe pereții căruia s-au amenajat șase vitrine de perete, în care sunt prezentate repere marcante din cele peste șase secole de la recunoașterea oficială de Patriarhia de Constantinopol a Mitropoliei Moldovei (1401).

Sala Baptisteriu este organizată în jurul bazinului în care se săvârșește Taina Sfântului Botez pentru adulți, care dă și numele sălii. Sala este un spațiu circular, boltit, cu o morfologie aparte. Bolta centrală, pictată de maestru Grigore Popescu, se sprijină pe opt coloane, având în partea superioară o deschidere prin Fântâna lui Mihail de Hodocin, prin care se poate observa cerul. Spațiul este amenajat cu 14 nișe, absidiole, în care sunt expuse veșminte vechi ale mitropoliților Moldovei.

Parteneri: Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Parteneri media: Doxologia.ro, Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas

INFO

Noaptea Muzeelor

noapteamuzeelor.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: