Deplasarea terenului din Iasi din ultimii cinci ani, observata din satelit

O harta realizata de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioada de cinci ani dezvaluie o serie de zone din Romania care se scufunda cu cativa centimetri pe an. Harta arata, cu acuratete milimetrica, zonele stabile si instabile, fiind rezultatul prelucrarii a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 in perioada 2015–2019.

Pentru a facilita citirea si interpretarea hartilor, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la rosu — ce marcheaza zone cu o scufundare/tasare insemnata, intre 10 si 25 mm/an, prin verde — ce marcheaza zonele cu o variatie de sub 2 mm/an, spre albastru – ce marcheaza zone cu o ridicare/umflare insemnata, de peste 10 mm/an.

Iasul are o infrastructura stabila, cu exceptia catorva zone restranse. Astfel, in zona Smardan (strada Moldovei) si in apropierea zonei Sf. Lazar (strada Zimbrului) exista cladiri care se scufunda cu 3-5 mm/an, respectiv 7-10 mm/an. De asemenea, imaginile din satelit releva deplasari in jurul Manastirii Hlincea (intre 3 si 10 mm/an), in zona Baza 3 (intre 3 si 5 mm/an).

Teledetectia confirma instabilitatea cartierului Ticau, ce inregistreaza valori ale deplasarii de 5-7 mm/an”, a mentionat Florin Serban, directorul general Terrasigna. „De asemenea, se remarca valori deosebite in sudul Gradinii Botanice, ce se scufunda cu pana la 12 mm/an”, a adaugat acesta.

In Bucuresti, cateva zone bine delimitate din zona centrala se scufunda cu pana la 1 cm pe an. Este vorba de cladiri din apropierea raului Dambovita, care au fost construite pe un teren moale, stabilizat artificial. Acele zone sunt cunoscute pentru riscurile seismice inca din anii ‘70-’80, dar studiile pe baza imaginilor din satelit pot confirma tasarea terenului.

Din cauza pozitiei sale pe raul Dambovita si a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului in capitala este ridicat. In plus, apropierea sa de zona seismica Vrancea sporeste riscul unor deformari cauzate de cutremure”, a declarat Florin Serban, directorul general Terrasigna.

Regiunea turistica a Lacului Bicaz are segmente care aluneca cu pana la 11 mm/an, mai ales in satele Grozavesti si Ruginesti, ambele construite in panta. Localitatile Poiana Largului, Poiana Teiului si Hangu sunt de asemenea instabile.

Aceste masuratori de precizie ale stabilitatii terenului au fost inregistrate din spatiu, de la o inaltime de peste 600 km. Informatiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie romaneasca specializata in procesarea datelor satelitare.

Satelitii Copernicus Sentinel-1 A/B trec o data la sase zile peste aceeasi zona de 150 km x 250 km si realizeaza imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel intreaga Europa”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare in cadrul Terrasigna. „Pentru a obtine deplasarea terenului se apeleaza la o tehnica avansata de procesare a imaginilor radar, cunoscuta sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).

Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafata terestra si, in functie de reflexia sa pe asa-numitele tinte radar (care pot fi cladiri, stanci, diverse infrastructuri) si timpul in care unda se intoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinara, distanta lor fata de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeasi portiune de teren, pe o perioada de cinci ani, am putut estima, in milimetri/an, deplasarea medie anuala.

Cauzele instabilitatii terenului pot fi diverse, in functie de aria geografica studiata, dar monitorizarea acestor deplasari, chiar si de ordin milimetric, este esentiala in mai multe domenii. Lucrarile de constructie de amploare au nevoie de studii ale miscarilor de teren, pentru a evita greseli majore de planificare, iar orice lucrari subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu masuri de remediere.

Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructura importante — autostrazi, drumuri si poduri, printre altele. In cazul acestora, instabilitatile, fie ele tasari sau alunecari de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecinte foarte serioase”, a precizat Delia Teleaga, Coordonatorul Departamentului Tehnic in cadrul Terrasigna.

Masuratorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafata de aproximativ 250.000 km2, ce acopera toata suprafata Romaniei, parti din Bulgaria, Moldova si Ucraina. Pentru realizarea hartilor de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de masuratori. Hartile au o rezolutie de 10 m x10 m, ceea ce inseamna ca fiecare punct colorat din ilustratie reprezinta o suprafata de 100 de metri patrati.

Evaluarea pe baza informatiilor din satelit a infrastructurii Romaniei este publicata intr-o colectie de harti ce poate fi descarcata gratuit de aici. Lucrarea contine analize si imagini amanuntite cu toate orasele Romaniei cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, dar si studii ale unor puncte cheie pentru economie — cum ar fi regiunile miniere, zonele de extractie de petrol si gaze, zonele in pericol de alunecare etc.

Terrasigna este unul dintre putinii furnizori validati de Agentia Spatiala Europeana pentru oferirea serviciilor de PSI. Acreditarea a fost primita in anul 2014, in cadrul unui proiect european dedicat incurajarii dezvoltarii serviciilor comerciale de prelucrare a datelor satelitare.

Pe langa studiile miscarilor de teren, agentiile locale, regionale sau nationale, precum si operatorii privati, pot folosi informatiile din satelit pentru o gama foarte diversa de domenii: planificare urbana, monitorizarea suprafetelor impadurite si detectarea taierilor ilegale, avertizare timpurie in caz de dezastre cum ar fi inundatii, incendii forestiere, gestionarea cu precizie a terenurilor agricole si multe altele.

Rezultatele obtinute de Terrasigna constituie o prima evaluare precisa a stabilitatii infrastructurilor din Romania obtinuta pe baza datelor Copernicus.

INFO

Terrasigna

www.terrasigna.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: