Degenerescenta maculara poate determina pierderea ireversibila a vederii

* Ioana, din Iasi: „Mama mea a fost la un control si i s-a spus ca are „degenerescenta maculara exudativa”. Nu am mai auzit pana acum despre aceasta boala si as vrea sa stiu daca e adevarat ca se poate ajunge la orbire? Exista tratamente medicamentoase eficiente? Nu se poate face o operatie sau poate exista proceduri cu laser? De ce apare boala? Va multumesc”.

Prof. dr. Danut Costin, seful Clincii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iasi: „Intr-adevar, degenerescenta maculara legata de varsta (DGML) este o boala care determina pierderea ireversibila a vederii. Dar, exista solutii terapeutice care pot opri porogresia bolii. Degenerescenta maculara legata de varsta este o afectiune oculara localizata la nivelul maculei (aria retinei la nivelul careia sunt percepute imaginile in detaliu si care este responsabila cu vederea centrala). Functia maculei este afectata, pacientul sesizand diminuarea vederii, neclaritate sau o pata intunecata centrala. Vederea centrala este afectata atat pentru distanta, cat si pentru aproape.Exista doua forme clinice: nonexudativa si exudativa.

Pacientii diagnosticati cu forma nonexudativa pot dezvolta forma exudativa. In forma exudativa se vor forma vase de sange de neoformatie (anormale) care sunt fragile. Aceste vase sangereaza producand distrugerea maculei. De asemenea, vor schimba pozitia normala a maculei, aflata in polul posterior al globului ocular, distrugand vederea centrala. Principalele semne clinice percepute de pacient sunt: scaderea vederii (treptat sau brusc), durere, tulburari in perceperea culorilor, tulburari ale sensibilitatii de contrast, „muste zburatoare” si scotoame (pete). Tratamentul nu vindeca boala, dar ii poate opri progresia. Tratamentul este recomandat numai de medicul oftalmolog si poate imbraca mai multe forme. Laserterapia este una dintre variante. Terapia fotodinamica este o alta varianta. De asemenea, se pot administra inhibitori VEGF. Acestia blocheaza actiunea proteinelor ce duc la formarea de vase de neoformatie. Aceste proteine se numesc factori de crestere ai endoteliului vascular (VEGF). De asemenea, exista si posibilitatea tratamentui chirurgical – chirurgia vitreo – retiniana si cea a tratamentului medicamentos.In functie de fiecare caz in parte, medicul oftalmolog stabileste metodele terapeutice cele mai indicate.

Pacientul diagnosticat cu aceasta afectiune oculara trebuie sa ramana permanent in observatia medicului oftalmolog. Mai trebuie stiut ca adaptarea la intuneric a pacientilor cu DML se face mai lent (cand pacientul intra intr-un spatiu mai intunecat de la un soare stralucitor) – este prezent fenomenul atrofic. In acesta situatie se recomanda pacientului sa poarte ochelari cu lentile galbene sau portocalii pentru a bloca lumina din spectrul albastru. Cand functia vizuala scade, se recomanda o iluminare mai buna a textului si utilizarea unui sistem optic de magnificatie. In ceea ce priveste activitatea, nu exista limite impuse, dar se recomanda pacientilor care au vederea scazuta sa renunte la sofat“.

Sursa: Ghidul pentru Sanatate

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: