Marele câştigător al celei de-a XIV-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este scriitorul Cătălin Pavel, cu volumul „Trecerea“, apărută la Editura Cartea Românească anul trecut. Premiul pentru debut va reveni lui Mihai-Bogdan Atanasiu, pentru volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic”, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, o carte care prezintă biografia lui Ion Neculce, dar şi a personalităţilor cu care cronicarul a interacţionat.
Gala de premiere va avea loc joi, 11 mai, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, de la ora 17.
Cătălin Pavel a fost ales ca având cea mai bună carte de proză apărută în anul 2016, membrii juriului selectând „Trecerea“ dintre alte volume valoroase.
În finală au ajuns cinci autori, celalţi patru fiind George Bălăiţă, cu volumul „Învoiala“ apărut la Editura Polirom, Radu Cosaşu cu „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, de la Editura Polirom, Radu Niciporuc şi „Pascal desenează corăbii“ de la Editura Cartea Românească şi Cornel George Popa, cu volumul „Cei care mor şi cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar“ apărut la Editura Polirom.
„O personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“
„«Trecerea», al treilea roman al lui Cătălin Pavel, confirmă o înzestrare literară deosebită şi impune un prozator cu mari disponibilităţi. Romanul are o construcţie riguroasă, pe mai multe planuri narative şi mizează pe «trecerea» insesizabilă între realitate şi vis, viaţă şi moarte, banalitate şi spiritualitate. Autorul ne poartă prin medii diverse, în secvenţe de o percutantă autenticitate. Nu lipseşte umorul subtil, nu lipseşte nici reflecţia profundă asupra sensurilor existenţei. Cătălin Pavel este şi un poet apreciat, autor a patru volume, şi un arheolog cu o activitate impresionantă, în ţară şi în străinătate. Ziarul de Iaşi încununează astfel o personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“, punctează Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.
Din juriu mai fac parte scriitorii şi criticii literari Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.
Cătălin Pavel este doctor în arheologie, a realizat săpături în ţară, dar şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi Turcia. Acesta este autor al unui volum de teorie şi metode arheologice şi co-autor al unui dicţionar de mitologie greco-romană. Studii doctorale şi post-doctorale au fost realizate la University of Oxford, Albright Institute of Archaeological Research din Ierusalim, Colegiul Noua Europă din Bucureşti şi Université Paris 1.
„Premiile literare au ceva contradictoriu. Pe de-o parte, pare ciudat să aduci pe scenă şi să acorzi onoruri unor scriitori, a căror meserie se hrăneşte, până la urmă, din singurătate, uneori e chiar ca şi cum ai da o medalie pentru melancolie. Dar pe de alta, e un gest foarte franc de preţuire socială, care zice: oricât de mult ar părea că uităm asta, cărţile contează pentru fiecare din noi, fiecare a fost salvat măcar o dată de o carte. De-asta premiile date de Ziarul de Iaşi sunt nu numai necesare, dar şi curajoase. Faptul că Premiul Naţional ajunge la mine anul acesta îmi face o bucurie enormă, în care intră zero melancolie! Nu pot să mulţumesc îndeajuns juriului şi acestui oraş literar prin excelenţă“, a precizat Cătălin Pavel.
La debut, Mihai-Bogdan Atanasiu a impresionat juriul prin minuţiozitatea cu care a realizat lucrarea, dar şi prin stilul şi modalitatea de prezentare a informaţiilor.
„Mă bucur şi sunt onorat că primesc acest premiu. Pentru un cercetător este un moment frumos care încununează o muncă desfăşurată pe durata unui deceniu, din care primii ani au fost în perioada doctoranturii. Acordarea lui îmi arată că interesul pentru astfel de lucrări nu s-a pierdut, şi îmi dă încredere să continui cercetările de natură prosopografică. Mulţumesc «Ziarului de Iaşi» pentru premiu, şi juriului atât pentru aprecierea acestei reconstituiri istorice privitoare la lumea cronicarului Ion Neculce, cât şi pentru încrederea că acesta este doar un debut“, a precizat Mihai-Bogdan Atanasiu.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), Fundaţia „Alumni“ de la UAIC şi Compania „Antibiotice“ Iaşi.