Debbie Harry – Blondie

Azi la Power Play o vom sarbatori pe blonda Debbie Harry de la grupul american Blondie. Deborah Ann Harry s-a nascut pe 1 iulie 1945 in Miami, Florida, insa a crescut in New Jersey cu familia care a adoptat-o.

Debbie Harry - Blondie

La 16 ani s-a lasat de scoala si s-a angajat ca dansatoare intr-un bar. Intr-una dintre reprezentatii, cantareata orchestrei a ramas fara voce si a trebuit sa fie inlocuita, iar Debbie a aparut pe scena in locul ei. S-a descurcat asa de bine incat a produs impresie printre cei prezenti in sala. Un producator a remarcat-o si a ajutat-o sa ia lectii de canto. Debbie a cantat apoi cu trupa folk ”The Wind In The Willows”, apoi a intrat intr-un trio feminin intitulat ”The Stilettos”. Din trupa de acompaniament facea parte si cel care avea sa-i devina iubit si coleg de trupa, chitaristul Chris Stein.

In august 1974 s-a format trupa Blondie, numele fiind ales de Chris. Dupa un turneu intensiv prin cluburile din New York, Blondie au reusit sa semneze un contract cu o casa de discuri mica, Private Stock Records, la care au lansat debutul self-titled in 1976. Ciudat, succesul trupei nu a venit in urma vanzarilor din Statele Unite sau din Europa, ci din Australia, unde casa de discuri Chrysalis i-a promovat la mai toate show-urile de televiziune. Marele succes Blondie a venit in 1978 odata cu lansarea albumului Parallel Lines si a single-ului “Heart Of Glass”. Desi trupa era catalogata initial ca punk-rock, piesa era mai mult disco sau reggae, asa ca directorii de la casa de discuri au stat mult sa se gandeasca daca sa o lanseze sau nu. Insa in urma succesului imens (1 milion de exemplare vandute din discul single), cei de la Chrysalis au decis sa mearga 100 % pe mana lui Chris si a lui Debbie, cei doi compozitori din Blondie.

Albumul din 1979, Eat to the Beat, si cel din 1980, Autoamerican, au dat o sumedenie de piese de top, printre ele “Dreaming”, “Atomic”, “The Tide Is High” sau “Rapture”. Amandoua albumele au ajuns in fruntea topului britanic, insa albumul din 1982, The Hunter, nu s-a mai bucurat de acelasi succes. Drept urmare, trupa se desparte odata cu despartirea lui Chris de Debbie. Cei doi au ramas insa buni prieteni si au reformat trupa 6 ani mai tarziu pentru albumul “Once More Into The Bleach”. In timpul scurs, atat Chris cat si Debbie si-au lansat materiale solo, iar Debbie a cochetat si cu o cariera in actorie, insa marea ei dragoste a ramas muzica. Dupa o alta pauza importanta in care au aparut doar albume live, best-of-uri si un album cu remixuri, Blondie da marea lovitura in 1999 cu LP-ul ‘No Exit” de pe care se detaseaza clar single-ul “Maria”. In acelasi an, BBC a transmis un show dedicat integral trupei si intitulat “Sunday Girl: The Blondie Story”. Debbie a continuat sa editeze si materiale solo in paralel cu activitatea din grup si de asemenea si-a pastrat contactele din lumea cinematografiei, ea avand si astazi aparitii in roluri secundare in multe pelicule. In 2003 au editat un alt album intitulat “The Curse Of Blondie”.

In martie 2006, grupul a fost introdus in celebra Rock and Roll Hall of Fame, iar Debbie si colegii au cantat cele mai bune piese ale lor la aceasta ceremonie. Desi mai toti membrii trupei au trecut de 50 de ani, Blondie continua sa sustina turneu dupa turneu in lume intreaga. Ba mai mult decat atat, au promovat si un album, “Panic of Girls”, care a trecut neobservat prin topurile de peste tot. Astazi ii ascultam pe Blondie la Power Play cu una din cele mai cunoscute piese ale lor : “Call Me”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: