De Ziua Națională se aprind luminiţele de Crăciun

Autorităţile locale vor marca Ziua Naţională a României printr-o serie de manifestări care vor avea loc  în Piaţa Palatului Culturii. Ceremonia va începe la ora 11.00, în zonă urmând a fi impuse restricţii de circulaţie, respectiv pe str. Anastasie Panu şi str. Palat.

Potrivit Primăriei Iaşi, după intonarea Imnului Naţional, se va oficia serviciul religios şi vor fi rostite alocuţiuni de către liderii administrativi ai Iaşului şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano – Catolice. Coroanele de flori vor fi depuse la monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare. În final, pe str. Anastasie Panu va avea loc defilarea detaşamentelor de onoare ale Garnizoanei Iaşi, cu un efectiv de 200 de militari.

Ca şi anul trecut, din cauza condiţiilor cauzate de pandemia de COVID-19, nu va fi organizat un spectacol şi nu va fi oferită masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi. Accesul publicului este însă permis cu condiţia purtării măştii de protecţie, a dezinfectării mâinilor şi a păstrării distanţei fizice de un metru între participanţi”, se arată într-o informare a Primăriei.

Tot pe 1 decembrie, ar urma să fie aprins sistemul de iluminat festiv. Pe pietonalul Ştefan cel Mare a fost montată, în weekend, roata panoramică la intersecţia cu str. I.C. Brătianu. Cu această ocazie, zona pietonală a fost extinsă spre Teatrul Naţional şi, respectiv, Casa Modei, circulaţia rutieră urmând a fi reluată în ianuarie 2022.

Alte puncte de atracţie de pe pietonal sunt cele două tuneluri din cetină cu instalaţii luminoase, un brad înalt şi cele 30 de căsuţe pentru comercianţii cu produse de sezon. De asemenea, în Piaţa Unirii a fost amplasată o plasă luminoasă şi un brad înalt.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, amenajări specifice de Sărbători sunt realizate şi în principalele ronduri din oraş (Podu Roş, Podul de Piatră, Fundaţie etc.). Alţi 12 brazi înalţi vor fi montaţi şi decoraţi în zone precum Parcul Copou, Parcul Expoziţiei, Păcurari (Mimoza), Tătăraşi (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piaţa Voievozilor) şi alte puncte de atracţie.

Alte amenajări de Sărbători (figurine şi instalaţii electrice de iluminat festiv) sunt realizate de-a lungul principalelor artere din zona centrală: pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt (50 de figurine pe stâlpi), strada I.C. Brătianu (11 figurine), strada Gavriil Musicescu (23 de figurine), strada Elena Doamna (14 figurine), bulevardul Carol I (65 de traversări), strada Anastasie Panu (20 de traversări), strada Palat (20 de traversări), strada Sf. Lazăr (20 de figurine), Pasajul Alexandru cel Bun (25 de figurine), Pasajul Nicolina (20 de figurine) şi Pasajul Socola (50 de figurine).

INFO

Primaria Iasi

www.primaria-iasi.ro

www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: