De Paşti, TVR 3 ne încântă cu muzică clasică, poezie şi gastronomie

Paste TVR 3_Mai tare decat moartea e iubirea

În perioada sărbătorilor de Paşti, programul pregătit de TVR 3 include ediţii speciale ale unor emisiuni consacrate precum Gustă Transilvania, Spirit şi credinţă şi Picătura de cultură, precum şi o serie de producţii noi.

Începând de sâmbătă, 11 aprilie  studiourile teritoriale ale TVR ne aşteaptă în faţa micilor ecrane, la TVR 3, dar şi pe TVR+, pentru programele speciale dedicate sărbătorii Paştelui.

Prima ediţie specială dedicată sărbătorilor pascale vine de la Cluj: ”Gustă Transilvania”, difuzată de la ora 16.00 la TVR 3. Facem o vizită la Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia din judeţul Maramureş, pentru un portret al scriitorului Nicolae Steinhardt. Invitaţii emisiunii sunt scriitorii Ioan Pintea şi Adrian Popescu.

Pentru ora 17.00, echipa TVR Craiova a pregătit recitalul de poezie ”Mai tare decât moartea e iubirea”, susţinut de actorul Emil Boroghină. Programul cuprinde câteva dintre cele mai frumoase pagini din poezia de dragoste a lumii, de la poemul biblic „Cântarea cântărilor”, la sonetele unor mari poeţi precum Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Michelangelo Buonarroti, Pierre de Ronsard, William Shakespeare şi Mihai Eminescu.

Paste TVR 3_Messa da Requiem

O oră mai târziu, tot la TVR 3, Opera Naţională Română din Iaşi ne invită la spectacolul-eveniment prilejuit de Sfintele Sărbători de Paşti Messa da Requiem de Giuseppe Verdi. Interpretează soliştii: soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Florentina Onică, tenorul Florin Guzgă, basul Daniel Mateianu, alături de orchestra şi corul Operei din Iaşi. Dirijorul orchestrei este Mark Stringer, venit pentru prima dată de la Viena în România, iar dirijorul corului – Manuel Giugula.

De la ora 19.30, urmărim o ediţie specială Spirit şi credinţă. IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, ne vorbeşte despre însemnătatea Paştelui. Iar părintele Adrian Stănulică ne invită la un dialog de suflet despre lumină, pace, bucurie şi Înviere.

De la ora 20.30, în cadrul emisiunii Cap de afiş realizată de TVR Cluj, ascultăm Requiem-ul lui Giuseppe Verdi. Participă orchestra şi corul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Interpretează: soprana Arona Bogdan, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Teodor Ilincăi, basul Adrian Sâmpetrean.

În prima zi de Paşte, de la ora 11.30, emisiunea Din zestrea Ardealului, realizată la Tîrgu Mureş, ne aduce „Paştele ca odinioară”, cu invitaţi speciali din Ardeal, Maramureş şi Bucovina. La 13.30, tot de la Tîrgu Mureş, din emisiunea Picătura de cultură aflăm detalii despre istoria icoanei în Ardeal, despre icoane pe sticlă, icoane de patrimoniu, icoane pe coji de ouă. O altă temă abordată este Crucea în credinţa ortodoxă.

Paste TVR 3_Cu tigaia-n spate

Tot duminică, Radu Puşcaş şi Dan Păvăloiu ne îmbie cu mâncare specifică de Paşti din satul Alămor, judeţul Sibiu. Emisiunea ”Cu tigaia-n spate” începe la ora 18.00. Duminică seară, de la ora 23.00, TVR Craiova aduce spectacolul folcloric Doamne, ce n-aş da…, cu Petrică Mîţu Stoian şi invitaţii săi – Constantin Enceanu, Taraful Aurel Blondea, Narcisa Băleanu, Ştefan Constantin Moacă. Acompaniază Orchestra Maria Tănase, dirijor Nicu Creţu.

La TVR 3 şi pe TVR+, luni, de la ora 10.30, audiem Simfonia a II-a, Învierea, de Gustav Mahler, într-un program realizat de TVR Iaşi. Pentru ora 15.00, TVR Timişoara a pregătit un show de divertisment, ”De Paşte în Banat”, care combină muzica folclorică a Banatului şi dansurile, cu gastronomia locului şi tradiţiile populare ce marchează aceasta perioadă de sărbătoare. Gazdele emisiunii sunt Felicia Stoian, Veronica Mihoc şi Mihai, bucătarul, iar invitaţi – celebri interpreţi de folclor ai regiunii, dansatori şi meşteri populari.

Seara de luni la TVR 3 se încheie cu emisiunea specială Pelerinaje de suflet în Ţara Sfântă, realizată de echipa TVR Iaşi, program care începe la ora 21.30.

INFO

TVR 3

www.tvr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: