”De la Unirea Principatelor la Marea Unire” – expoziția fotodocumentară

În ziua în care sărbătorim Unirea Principatelor: Asociația DAR DEVELOPMENT, aduce la Muzeul Unirii din Iași expoziția fotodocumentară: De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural, reunind documente care atestă că Unirea din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza de la trecerea căruia în neființă se împlinesc în 2018, 145 de ani, a dat un impuls deosebit societății și culturii românești contribuind la crearea conștiinței naționale care a stat la baza coagulării energiilor necesare înfăptuirii Marii Uniri.

Expoziția va poposi la Iași doar doua zile putând fi vizionată în 23-24 ianuarie, ea va fi prezentată publicului în 24 ianuarie la ora 14:30.

Proiectul sumarizează simbolic prin documente cu puternic impact vizual având surse prestigioase din care amintim: Arhivele Nationale ale Romaniei, partener în proiect, Biblioteca Academiei Române, numeroase instituții culturale din Iași, colectii particulare, mărturii documentare care se referă la perioada 1859-191.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pe baza unor înalte școli deja existente au fost întemeiate universități la Iași și la București, iar numărul de instituții culturale si științifice a crescut semnificativ. Colaboratorii lui Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, au fost atât figuri politice cât si culturale. Un impact major în literatura română l-a avut cercul literar Junimea, fondat de un grup de personalități în jurul criticului literar Titu Maiorescu, în 1863.

Noul domn de la 1866 și apoi rege al României Carol I, și soția sa Elisabeta numărându-se printre principalii patroni ai artelor, amintim doar că sub domnia sa Micul Regat a fost reformat arhitectural . În aceeași perioadă Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian au fost printre fondatorii picturii moderne române; compozitorul Ciprian Porumbescu, originar din Bucovina,.a creat o muzică care a înflăcărat conștiința de neam.

Participarea artistilor plastici și scriitorilor la cele două conflagratii – Războiul ruso turc 1977-1878 cunoscut sub numele de Războiul de Independență și Primul Război Mondial au dus la crearea de valoroase opere în acelasi timp mărturii istorice.

Gazda evenimentului va fi dna.dr. Aurica Ichim din partea Muzeului Unirii Iași, expoziția va fi prezentată de dna. Alexandra Brutaru, Presedinta DAR Association, coordonatorul proiectului. Proiect cultural realizat cu finanțarea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

INFO

Muzeul Unirii

Str. Al. Lapusneanu nr. 14, Iasi

Program vizitare: marti – duminica, 09.00-17.00

Web: www.palatulculturii.ro/muzeuunirii

FB: www.facebook.com/MuzeulUnirii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: