De la Marea Baltică, în Carpați: colierul germanic de la Miroslava

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 22 decembrie 2021 – 20 martie 2022, la Palatului Culturii din Iași, o piesă extrem de rară în colecțiile din România: colierul germanic de la Miroslava.

Recent intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, colierul a fost descoperit întâmplător în toamna anului 2017, pe un teren agricol. Piesa este realizată din bronz, prin turnare, din două bucăţi în formă de bandă, având caneluri longitudinale pe partea exterioară. Cele două părți au fost asamblate cu o balama, al cărei cui a fost modelat în partea superioară cu patru braţe dispuse în cruce. Analiza chimică efectuată asupra metalului indică faptul că piesa a fost argintată pe suprafața exterioară, dar urmele argintului nu se mai observă astăzi cu ochiul liber.

Colierul aparţine mediului cultural nord-european din a doua vârstă a fierului (La Tène). Mai sunt cunoscute doar două descoperiri de coliere similare pe teritoriul actual al României, ambele în Moldova, județul Neamț – un exemplar a fost găsit la Davideni, iar celălalt în apropiere, la Ţibucani. Aceste obiecte provin din aria culturii bastarnilor (sau Poieneşti-Lukaševka, după cum au denumit-o arheologii după două localități în care s-au făcut descoperiri importante).

În primă instanță, prin tehnica sa de realizare, colierul de la Miroslava demonstrează măiestria artizanilor din antichitate în prelucrarea metalelor neferoase. Pe de altă parte, prin prezența sa în Moldova și prin ritualul de ofrandă în care a fost implicat, constituie o mărturie a legăturilor dintre spațiul nostru și spațiul germanic nord-european în ultimele două secole ale erei precreștine.

Micro-expoziția „De la Marea Baltică, în Carpați: colierul germanic de la Miroslava” poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet; în zilele de 24 și 31 decembrie: 10.00 – 14.00, ora 13.30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis). Accesul se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

Webwww.palatulculturii.ro

FBwww.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

Instagram: palatulculturii_iasi

YouTubePalatul Culturii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: