“De ce se sparg vasele de singe la ochi?”

ochiMajoritatea hemoragiilor subconjunctivale sint spontane, fara o cauza evidenta. Lipsite de durere, de cele mai multe ori le descoperim dimineata cind ne uitam in oglinda. Alteori, hemoragiile subconjunctivale sint observate de persoanele din jur, ca un punct sau o pata rosie pe ochi. Sint citeva situatii care pot produce hemoragii subconjunctivale spontane: stranutul, tusitul, frecatul ochilor, diferite traumatisme (n.r. – lovituri). Insa poate fi vorba si de o hipertensiune arteriala inca nediagnosticata.

Prof. dr. Danut Costin. seful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi:

“Ochiul rosu poate fi pentru multe persoane un semnal de alarma, insa, daca nu este insotit de durere, are, de regula, o cauza benigna si este rezultatul, de cele mai multe ori, a doua afectiuni: conjunctivita sau hemoragia subconjunctivala. Conjunctiva este o foita subtire si transparenta ce acopera albul ochiului (sclera) dupa care se rasfringe pe partea interioaraa a pleopelor. Este stratul extern de protectie al globului ocular. Conjunctiva contine terminatii nervoase si numeroase vase de singe de calibru mic. Aceste vase de singe sint de obicei greu vizibile, insa devin mai dilatate si mai accentuate atunci cind globul ocular este inflamat. Sint foarte fragile iar peretii lor pot fi lezati cu usurinta, rezultind hemoragii subconjunctivale, sub forma unor pete rosii pe albul ochiului. Majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sint spontane, fara o cauza evidenta. Sint lipsite de durere sau de alte simptome si de cele mai multe ori o persoana poate descoperi aceste hemoragii dimineata cind se uita in oglinda. Alteori, hemoragiile subconjunctivale sint observate de persoanele din jur, ca un punct sau o pata rosie pe ochi. Sint citeva situatii care pot produce hemoragii subconjunctivale spontane: stranutul, tusitul, frecatul ochilor, diferite traumatisme, hipertensiunea arteriala, afectiuni hematologice. O serie de boli oculare, precum infectiile, pot fi cauza hemoragiilor subconjunctivale. Interventiile chirurgicale pe globul ocular sau pleoape se pot insoti de hemoragii postoperatorii. O persoana care are frecvent asemenea hemoragii, fara sa fi suferit un traumatism ocular, trebuie sa-si controleze tensiunea arteriala si sa consulte un medic, pentru ca aceste singerari pot fi semnul unei hipertensiuni arteriale inca nediagnosticate.

Daca hemoragia nu dispare in maxim doua saptamini, sau daca singerarile sint repetate, trebuie cerut sfatul unui oftalmolog De obicei nu exista alte manifestari care insotesc hemoragiile subconjunctivale, in afara petei rosii pe sclera. Hemoragia este situata doar sub conjunctiva, nu exista o scurgere de singe la exterior. Dimensiunea petei de singe poate varia de la un mic punct rosu pina la o pata care acopera tot albul ochiului. Durerea este foarte rara si se manifesta ca o jena oculara. Dupa aproximativ o zi, pata hemoragica incepe sa se micsoreze, pe masura ce singele este drenat. Daca hemoragia nu dispare in maxim doua saptamini, sau daca singerarile sint repetate, trebuie cerut sfatul unui oftalmolog. Printre situatiile in care este necesara prezentarea la medic se numara existenta hemoragiei subconjunctivale la ambii ochi simultan, prezenta singerarilor cu alte localizari, asocierea hemoragiei cu durere oculara, modificarea vederii (vedere incetosata, vedere dubla, scaderea acuitatii vizuale), prezenta hipertensiunii arteriale, existenta unui traumatism ocular ce a provocat hemoragia.

Episoadele repetate pot traduce o fragilitate a vaselor conjunctivale sau o tensiune arteriala crescuta.

De obicei, hemoragia subconjunctivala spontana este o afectiune autolimitata si care se remite spontan, de la sine, fara sa fie necesara vreo masura terapeutica. Ea se resoarbe fara tratament in aproximativ doua saptamini. Episoadele repetate pot traduce o fragilitate a vaselor conjunctivale sau o tensiune arteriala crescuta de care nu se stie. Se poate administra vitamina C si se recomanda evitarea administrarii de aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene. Daca exista jena oculara se pot administra diferite colire sau lacrimi artificiale”.

Sursa: Ziarul de Iasi – Ghidul pentru sanatate

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , , ,

10 comentarii la ““De ce se sparg vasele de singe la ochi?””

 1. Flavi says:

  Eu am ochii verzi,dc noaptea se inrosesc? Un rosu fosforescent si ziua revin la normal?

 2. sibian roxan says:

  Buna seara! De vreo 5 luni an coace,Tot la 2 3 zile ami curge sange din ochiiul drept si simt ca nisipul prin ochii ce se poate face.

 3. Palade Adrian says:

  Azi dimineaţă m-am trezit cu fața plină de sânge in jurul ochiului dar nu am nicio durere despre ce ar putea fi vorba de ce îmi sângerează ochiul în somn?

 4. Flory says says:

  Baietelu a facut temperatura de 39,7 si i sa spart vase de sange in ochiu drept vreu sa stiu dk dauneaza la cap va rog sa-mi rasp multumesc !!

 5. mihaela says:

  Am vase de sange vizibile in globul ocular, adica in albul ochiului de cativa ani , ochii rosii cum se mai spune popular si nu asi revin , ce pot sa fac?

 6. vasy says:

  buna seara! azi am observat o pata rosie pe ochiul drept.eprima data ca mi se intampla nu ma doare dar ma jeneaza. de ce apar? ce sfaturi imi puteti da sau care ar putea fi cauzele? multumesc anticipat!

 7. Mary says:

  M-am trezit de dimineata si mi-a aparut o pata rosie pe albul ochiului stang,problema este ca o data sau de doua ori pe an, mi se sparg vase de sange.Ce se poate face ?
  Multumesc

 8. silvia says:

  de un an de zile la aproximativ 2 3 luni mi se sparge vase de sange la ochiu drept doar la dreptul foarte mult sange..in cateva zile imi trece si nu am durere doar o usoara mancarume senzatia de nisip in ochi..ce poate fi?

 9. Robert says:

  Buna seara! Astazi mi-a aparut o pata de sange pe olbul ochiului stang, ma jeneaza si imi lacrimeaza ochiul. Ce sfaturi imi puteti da sau care ar putea fi cauzele? Multumesc! Robert M.

 10. Mimi says:

  Buna seara!Am observat azi ca mi-a aparut o pata rosie pe albul ochiului drept.Ce pot face?nu ma doare dar se vede urat…multumesc anticipat!

Scrie un comentariu: