De ce poarta alb jucatorii de tenis la Wimbledon

Tenisul de camp este sportul alb, toata lumea stie asta, iar originea acestei denumiri se afla pe terenurile de la Wimbledon. Este o traditie care isi are inceputurile in 1800, perioada in care tenisul era unul dintre putinele sporturi ce putea fi practicat de femei.

Hainele cu pete de transpiratie vizibile puteau sa sugereze ca femeile transpira, ceea ce, desigur, trebuia ascuns privirilor publicului. Ca urmare,  toate cluburile britanice au introdus obligativitatea echipamentului alb pentru jucatori.

wightman

A. Hudson/Topical Press Agency/Getty Images

Un articol publicat in 2014, in New York Times explica: <<In memoriile sale intitulate ”60 de ani in tenis”, Ted Tinling – jucator de tenis si creator de moda britanic- rememoreaza scandalul provocat de o rochie colorata,  creata pentru Betty Hilton in vederea participarii la Cupa Wightman, o competitie desfasurata la Wimbledon. Hazel Wightman (foto, stanga), o figura impozanta in tenisul american al acelei perioade si fondatoare a competitiei a obiectat impotriva culorii rochiei si a sugerat ca Hilton a pierdut competitia deoarece “era pe deplin constienta de culoarea rochiei sale“>>

In ziua urmatoare, Wightman a cerut comitetului de organizare de la Wimbledon sa interzica rochiile, iar in 1949 existau afise in vestiarul de al Wimbledon cu urmatorul mesaj: “Competitorii sunt obligati sa poarte numai haine complet albe“.

Cu toate ca oficialii turneului de la Wimbledon au deviat ocazional de la aceasta regula de-a lungul anilor, recent au decis aplicare sa stricta. Business Insider descrie regulile actuale: Anul trecut(2014, n.r.), oficialii turneului britanic au emis un “decret” in 10 parti ce contine regulile ce trebuie respectate de catre toti jucatorii. Printre acestea se afla si precizari noi referitoare la imbracamintea alba, inclusiv prevederi precum:

  • Alb nu include gri deschis sau crem;
  • Pe imbracaminte nu poate exista decat “o banda colorata”, nu mai lata de 1 cm;
  • Orice lenjerie care este sau poate deveni vizibila in timpului jocului (inclusiv din cauza transpiratiei) nu este permisa.

Sursa: neatorama.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: