De ce ne place gustul dulce?

De ce ne ademenește gustul dulce mai mult decât alte gusturi? De ce copiii sunt atrași de dulciuri? Preferința oamenilor pentru gustul dulce are în spate câteva explicații care țin de structura simțului gustativ și de sistemul nervos.

prajituri

Conform literaturii de specialitate, există cinci gusturi de bază: gustul dulce, prin care identificăm nutrienții bogați în energie, gustul sărat, care asigură echilibrul adecvat al electroliților în dietă (minerale), gustul umami, care permite recunoașterea aminoacizilor savuroși (alimente bogate în proteine), gustul acru, care semnalizează aciditatea și gustul amar, care avertizează împotriva substanțelor cu potențial nociv și/sau otrăvitor.

Oamenii de știință consideră că preferința noastră pentru dulce este un mecanism de supraviețuire evolutiv, asigurând acceptarea laptelui matern, care are un gust ușor dulceag, provenit de la lactoză, carbohidratul primar din acest tip de lapte. Afinitatea pentru dulce se manifestă, deci, încă din prima zi de viață. Fiind mai atrăgător, gustul dulce este adesea utilizat pentru a introduce alimente noi în dieta copiilor, care învață mai ușor să accepte gusturi noi când acestea sunt asociate gustului dulce sau nutrienților bogați în energie, precum amidonul.

Conform specialiștilor, apetitul pentru dulce continuă pe perioada copilăriei și adolescenței și descrește treptat în perioada adultă. Acest aspect poate fi explicat prin faptul că volumul de energie necesar copiilor este mai mare decât cel al adulților, astfel că afinitatea pentru dulce este un indicator al creșterii biologice. Totuși, preferința pentru gustul dulce nu dispare niciodată, rămânând chiar și la vârste înaintate o motivație de a consuma dulciuri.

Copiii preferă alimentele bogate în energie în detrimentul celor cu mai puține calorii, deoarece dulcele semnalează și prezența caloriilor, o importantă contribuție fizică pentru copilul activ, aflat în creștere. Pentru ca alimentele cu un conținut mai mic de energie să fie apreciate, acestea ar trebui să fie dulci. Afinitatea pentru gustul dulce trebuie însă gestionată cu grijă. Toate alimentele și băuturile pot face parte dintr-un stil de viață sănătos și activ, atâta vreme cât este adoptată o dietă rațională, echilibrată, dublată de activitate fizică regulată.

Din păcate, prevalența ridicată a obezității în rândul copiilor și adulților atrage atenția asupra importanței echilibrului dintre aportul de calorii și energia consumată. În timp ce reducerea densității energetice a alimentelor poate fi o soluție pentru prevenirea obezității, o dietă cu un conținut energetic redus poate avea o atracție senzorială mai mică pentru consumator.

Industria alimentară modernă a reușit să ofere alimente și băuturi gustoase, dar cu densitate calorică redusă, iar în acest sens unele dintre cele mai relevante exemple sunt îndulcitorii hipocalorici. Aceștia sunt folosiți în alimente și băuturi păstrând gustul dulce, deși pot reduce la zero conținutul caloric. Utilizați pentru a reduce numărul caloriilor, îndulcitorii hipocalorici pot acționa ca un ajutor în reducerea și menținerea greutății.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, manifestare dedicată informării medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentații echilibrate.

INFO

www.sanatateapressgroup.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: