„De ce eu?”, filmul inspirat de cazul Panait – proiecție de gală la Iași. Echipa filmului vine în oraș pe 1 martie

Iasi_De-ce-eu-600

Povestea inspirată de destinul tragic al procurorului Cristian Panait ajunge de vineri, 27 februarie, la Iași. Mult-așteptatul ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, poate fi văzut la Cinema City Iulius Mall, Cinema Republica și Cinema Victoria, dar și la Casa de Cultură a Studenților (CCS).

Două proiecții sunt programate la CCS vineri și sâmbătă, de la ora 19.00. Seară de gală va avea loc tot la CCS duminică, 1 martie, de la 19.00, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, a lui Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, și a actorilor ieșeni Alin Florea, Liviu Pintileasa și Mihai Smarandache, care vor răspunde întrebărilor publicului.

CONCURS

Castiga o invitatie dubla la proiectia de gala! Trimite raspunsul la intrebarea: Care este numele actorilor originari din Iasi care joaca in film? pe adresa iasifun@ziaruldeiasi.ro, pana joi, 26 februarie 2015, ora 12:00. Precizeaza si un numar de telefon!

UPDATE CONCURS: Invitatiile au fost castigate de Strungaru Anda, Alina-Andreia Ailincai, Sofrone Ana Maria.

DESPRE

”De ce eu?” a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. În Iași, va putea fi vizionat din 27 februarie la Cinema City Iulius Mall și Cinema Republica.

Actori ieșeni în De ce eu?
Patru dintre actorii care se vor întâlni cu publicul ieșean pe 1 martie și care fac parte din echipa filmului, sunt ieșeni sau au studiat actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.  Emilian Oprea, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, a absolvit în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru, împreună cu ieșeanul Liviu Pintileasa. Alături de actorul ieșean Alin Florea, cei doi joacă pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Ieșeanul Mihai Smarandache, actor la Teatrul Odeon din București, și-a încheiat studiile în orașul natal în 2005.

Filmul despre eșecul unei generații
Thriller-ul politic De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În film joacă și: Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după ”Legături bolnăvicioase” și ”Despre oameni și melci”, a fost apreciat de presa internațională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual și solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, apreciază și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de Cultură a Studenților și pot fi cumpărate zilnic, de vineri până duminică, între orele 10.00 și 19.00. De joi, 26 februarie, pot fi făcute rezervări nominale la casa de bilete, începând cu ora 17.00.

SPONSOR PRINCIPAL LOCAL: Bellaria. PARTENERI: Casa de Cultură a Studenților, Asociația Studenților Jurnaliști, Bilet.ro. PARTENERI MEDIA: Europa FM, Digi24, UTV, Ca-n filme, Zile și nopți, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx, Decât o Revistă, Revista FILM, LiterNet, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Getlokal.ro, Aarc.ro, Cărturești. PARTENERI MEDIA LOCALI: Ziarul de Iași, Timpul, Evenimentul Regional, Suplimentul de Cultură, TeleM, Radio România Iași, Iasifun.ro, Altiasi.ro, Iașul Cultural.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.  În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

INFO

www.facebook.com/deceeufilmul

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

2 comentarii la “„De ce eu?”, filmul inspirat de cazul Panait – proiecție de gală la Iași. Echipa filmului vine în oraș pe 1 martie”

  1. alina says:

    Multumesc! Pana la ce ora ma pot prezenta pentru a ridica invitatia?

    1. catalin says:

      Puteti veni si duminica, intre orele 15:00 – 17:00.

Scrie un comentariu: