Davide Carnevali, un oaspete de marcă la Teatrul National

CarnevaliSăptămâna viitoare, Teatrul Naţional Iaşi va avea bucuria şi onoarea de a avea un oaspete de marcă, o voce percutantă a dramaturgiei contemporane, traducător şi doctor în teatru al Universităţii Autonome din Barcelona: Davide Carnevali.

Autorul va fi prezent în sala Teatrului³ pe 19 iunie, de la ora 19.00, la spectacolul montat de Alexandru Dabija pe textul semnat de Carnevali, Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin(traducere Sorana Lupu). Un spectacol încărcat de emoţie, cu o scenografie purtând amprenta inconfundabilă a lui Dragoş Buhagiar, cu un video design realizat de Andrei Cozlac şi desăvârşit de interpretarea actorilor Călin Chirilă, Doru Aftanasiu, Ionuţ Cornilă, Radu Homiceanu.

Pentru piesa Variaţiuni pe modelul lui Kraepelin, Davide Carnevali a câştigat în 2009 premiul „Theatertext als Hörspiel” oferit de Berlin Theatertreffen şi premiul “Marisa Fabbri” oferit de Premio Riccione per il Teatro. În anul 2012 este premiat pentru aceeaşi piesă cu  premiul “Journée des Auteurs de Lyon”.

Despre această piesă, Davide Carnevali mărturiseşte: „Am scris un text despre posibilitateareconstruirii istoriei. Este istoria personală a unui om pe cale să-şi piardă parcursul logic al vieţii şi, prin urmare, propria demnitate. Este istoria colectivă a unei Europe care, prinsă între trecutul marcat de războaie şi actualitatea schimbărilor politice, este încă în căutarea propriei definiţii.”

Davide Carnevali s-a născut în anul 1981 la Milano, Italia. Din 2013 este membru al Comisiei de Dramaturgie a Teatrului Naţional din Catalania, predă ateliere de teorie şi dramaturgie, scrie pentru publicaţii de specialitate.

Ca dramaturg a studiat cu Laura Curino (Teatro Stabile di Torino) şi Carles Batle (Sala Beckett- Barcelona); a avut oportunitatea de a-şi aprofunda studiile cu Martin Crimp, Biljana Srbljanović, José Sanchis Sinisterra, Hans-Thies Lehmann, John von Düffel, Simon Stephens şi Martin Heckmanns.

Cu piesa Come fu che in Italia scoppiò la rivoluzione ma nessuno se ne accurse a câştigat premiul “Premio Scintille” în 2010 şi premiul “Borrello alla nuova drammaturgia” în 2011. Prima parte a lucrării Diptych of Europe, Sweet Home Europa, a fost prezentată în anul 2011 la Festivalul de Literatură Universală de la Berlin şi a avut premiera în anul 2012 la Schauspielhaus Bochum şi la Deutschlandradio Kultur.

În anul 2013 Carnevali a fost inclus în rândul celor mai reprezentativi autori ai Berlin Theatertreffen’s Stückemarkt. În acelaşi an lui Carnevali i se acordă Premiul Naţional Italian pentru dramaturgie nouă (Premio Riccione per il Teatro) pentru piesa Ritratto di donna araba che guarda il mare.

Piesele sale au fost prezentate la diferite festivaluri internaţionale şi au fost traduse şi jucate în peste zece limbi.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI   Fondat în 1840
Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI
Tel. 0232 267824
E-mailtniasi@yahoo.com
WEB:Teatrul National Iasi
FB:www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: