David Pirner, vocea de la Soul Asylum

David Pirner este sarbatoritul nostru de astazi la Power Play. Vocalistul celor de la Soul Asylum s-a nascut pe 16 aprilie 1964 in Green Bay, Wisconsin.

David Pirner - Soul Asylum

Dupa ce parintii sai s-au mutat in Minneapolis, Dave a gasit in noul sau orasel o scena punk rock destul de dezvoltata si dorind sa faca parte din ea, a invatat mai intai sa cante la tobe, apoi si-a dat seama ca avea si voce pentru asa ceva. Cu doi prieteni, chitaristul Dan Murphy si bateristul  Karl Mueller a format in 1982 o trupa intitulata Loud Fast Rules. In 1984 numele a fost schimbat in Soul Asylum odata cu trecerea lui Dave la chitara ritmica si voce, si angajarea unui chitarist solo si a unui basist. Primele incercari de inregistrare a propriilor compozitii s-au concretizat in acelasi an prin albumul “Say What You Will, Clarence…Karl Sold The Truck” scos de un label mic din acelasi oras. Albumul de debut ca si cele care au urmat, “Made to Be Broken” din 1986 si “While You Were Out” din 1987 au trecut neobservate de marele public, doar cronicile din revistele de specialitate apreciind ca Soul Asylum este o trupa cu potential in muzica rock.

Accentele de pop si folk pe care cei de la Soul Asylum le-au introdus pe albumele “Hang Time” si “And The Horse They Rode In On” au atras atentia celor de la Columbia care le-au oferit un contract important in 1990. Dupa ce trupa a cantat la cateva show-uri de televiziune in 1991, a reusit sa dea lovitura cu un album matur in 1992: “Grave Dancers Union”. Primul extras pe single a fost celebrul cantec “Runaway Train” care a fost folosit si pentru campania de gasire a sutelor de adolescenti disparuti de acasa. Pozele acestora au fost introduse la finalul videoclipului odata cu un mesaj al lui Dave Pirner care ruga insistent pentru sprijin din partea comunitatii in acest sens. Cantecul a luat un Grammy in 1993 pentru cel mai bun single si a fost folosit la ceremonia de instalare in functia de presedinte al Statelor Unite a lui Bill Clinton.

Dupa cateva schimbari de componenta, cei de la Soul Asylum au reusit sa compuna piese noi in 1995, iar discul “Let Your Dim Light Shine” promovat de piesa Misery a fost bine primit de public. Nu a mai avut insa impactul din 1992 iar acest lucru s-a vazut si in continuare, trupa nereusind sa se adapteze la noile tendinte din muzica rock. “Candy from a Stranger” din 1998 a trecut la kilometri distanta de topul american, iar Soul Asylum au fost considerati pe nedrept o trupa “one hit wonder” de catre analistii muzicali de pe amble maluri ale Atlanticului. Dave Pirner a reusit sa editeze un album solo in 2002, “Faces And Names” si a contribuit cu doua piese la soundtrack-ul filmului regizat de prietenul sau Kevin Smith, “Chasing Amy”. Comebackul Soul Asylum s-a produs odata cu lansarea albumului “The Silver Lining” pe 11 iulie 2006, o revenire stricata de moartea basistului Karl Muller. Intre timp, Tommy Stinson si Michael Bland au venit in trupa, iar Soul Asylum au anuntat ca in iulie 2012 vor lansa un nou album, “Delayed Reaction”. Surprinzator sau nu, produsul a fost promovat la data stabilita, insa a inregistrat un debut dezamagitor in topul Billboard, unde n-a ocupat decat un modest loc 160. Totusi, sa nu-i stirbim meritele lui David Pirner, cel care a scris in totalitate cel mai nou album Soul Asylum.

Astazi la Power Play il sarbatorim pe David Pirner ascultand cel mai mare succes Soul Asylum: Runaway Train!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: