David Gray

Azi la Power Play este sarbatorit David Gray. Muzicianul britanic s-a nascut pe 13 iunie 1969 in Sale, Anglia, intr-o familie cu radacini galeze.

David Gray, New York, august 2010. Credit foto:Jason Kempin/Getty Images

De altfel, parintii sai s-au mutat inapoi in tara natala cand David avea doar 9 ani, insa acesta va reveni in nord-vestul Angliei pentru a-si completa studiile la Universitatea din Liverpool. A inceput sa cante la chitara de la 14 ani, si fiindca ii placea sa calatoreasca mult, a vizitat insula britanica dintr-un capat in altul, cantand in cluburi mici si baruri un amestec de folk, rock si blues. Cei mai impresionati au fost irlandezii, de altfel in Irlanda si-a si lansat, in 1993, David Gray, albumul de debut “A Century Ends”. Dupa ce s-a mutat la Londra pentru a fi “in mijlocul evenimentelor”, David a relansat albumul la casa de discuri Hut Records. Versurile sale pline de emotie care vorbeau despre dragoste si singuratate, asociate cu muzica  lenta, cu piese destul de lungi, au facut albumul destul de inaccesibil pentru publicul larg.

Insa anul urmator, David a revenit in forta cu un disc mult mai puternic, cu piese dinamice, de pe care nu lipseau insa doua-trei balade. Discul intitulat “Flesh” a fost apreciat pozitiv de critica si fani, iar odata cu acest disc, David a semnat un contract cu EMI. Insa se pare ca cei de la casa de discuri asteptau ca albumul sa devina de platina, si fiindca nu s-a intamplat asa, l-au concediat pe David in doi timpi si trei miscari, nu inainte ca acesta sa editeze noul material intitulat ironic “Sell, Sell Sell”. Doua turnee au avut loc in acelasi an, unul in deschidere la Radiohead, celalalt la Dave Matthews Band. Intre doua cantari, David Gray a avut timp sa compuna cel de-al patrulea album al sau, “White Ladder”, pe care l-a lansat la propria casa de discuri IHT Records in 1998. Acest album l-a scos pe David din anonimat in Statele Unite, albumul reusind o intrare in Billboard Top 100, in timp ce in Irlanda a ajuns pe locul 5 inca de la lansare. Piese ca “This Years Love” sau “Babylon” au intrat in topuri, remarcabil fiind remixul la “Babylon”, un amestec inedit de folk si garage, care a ajuns pe prima pozitie a topurilor de club. In 2000 si 2001, ocupat cu turneele, David Gray a lansat doar o culegere de piese rare si un EP, insa a revenit cu un material excelent in 2002.

Lp-ul “A New Day At Midnight” a intrat direct pe prima pozitie in topurile britanice si pe locul 17 in Statele Unite, iar toata lumea a fost de acord ca David Gray ajunsese la maturitatea artistica. “The Other Side” si “Be Mine” au intrat in clasamente, atat in variantele de album, cat si in variantele remixate, iar artistul s-a bucurat de recunoasterea internationala odata cu turneul sau mondial in care a trecut atat prin Europa de Est, cat si prin Asia, Oceania sau Africa. De parca ar fi fost “abonat” la prima pozitie, David Gray a repetat performanta in 2005 cu discul “Life In Slow Motion”, un album produs cu ajutorul lui Björk si a cunoscutului Marius De Vries, cel care a contribuit decisiv la reusita multor artisti din insula.

In cariera britanicului au urmat un Best of si un Greatest Hits, ambele lansate in 2007, si un album, “Draw the Line”, din 2009, la care a colaborat si cu Annie Lennox. “Foundling” e cel mai nou material discografic promovat de David Gray in 2010, despre care presa din Marea Britanie a spus doar atat: “ca ar trebui prezentat intr-un alt mod”. Astazi il vom sarbatori pe David Gray la Power Play ascultandu-l cu “Babylon” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: