David Bowie sarbatoreste 66 de ani cu un nou album

david-bowie-the-next-day-album-coperta

Sunt artisti carora trebuie sa le multumim pentru ca ne arata cum poti imbatrani cu stil. Mick Jagger este unul dintre ei, profesionist, disciplinat si scandalos, asa cum a fost intotdeauna. In martie, David Bowie lanseaza un nou album, primul dupa un deceniu de pauza,  odata cu sarbatorirea a 66 de ani de viata. La multi ani, David!

Noua inregistrare semnata David Bowie si denumita ”The Next Day” va aparea in luna martie, dar single-ul ”Where are We Now” este deja disponibil pentru descarcare pe iTunes. Cantecul este incantator, plin de melancolie si este sustinut de de un videoclip, realizat de artistul Tony Oursler.

Bowie este intr-o dispozitie nostalgica care nu l-a parasit de prin anii ’60. Videoclipul se desfasoara in studioul aglomerat al artistului, dominat de proiectii ale Berlinului de la finalul anului 1970. Videoclipul este misterios (cine este femeia al carei chip apare alaturi de cel al lui Bowie) si reflexiv.  Imaginile vechi ale Berlinului sunt din zona in care Bowie a locuit pe vremea cand  impartea un apartament cu Iggy Pop. David Bowie s-a mutat in Berlinul de Vest in 1976 si a inregistrat aici  trilogia sa berlineza- Low, Heroes an Lodger – cu producatorul Tony Visconti.

Noul album ”The Next Day” este produs de asemenea de Visconti, deci nu este o coincidenta ca Bowie inventariaza amintirile sale muzicale, si are ce, slava Domnului! Legatura dintre noul album si una dintre cele mai bune perioade ale carierei sale isi pune amprenta asupra ultimei sale realizari muzicale.

Un nou site, cu videoclipuri de colectie

Artistul britanic si-a relansat si site-ul ca parte a celebrarii celor 66 de ani. Noul davidbowie.com ofera spre vizionare videoclipuri de colectie – unele niciodata difuzate – din indelungata sa cariera. Aruncati o privire la ghetele rosii din videoclipul Queen Bitch realizat in 1972 si ascultati cu atentie. Acest cantec rezista de mai mult de patruzeci de ani! Unul dintre cele mai bune videoclipuri ale sale este cel al melodiei ”Oh, You Pretty Things” – 1972. Bowie este tanar, obraznic si canta la pian personificandu-l pe Ziggy Stardust, eroul rock&roll. ”Look Back In Anger” din 1979 ni-l arata pe artist la apogeul sau rock&roll. Arhicunoscutul ”Let’s Dance” din 1983 arata si suna mai bine acum decat atunci.

Urmarindu-l de-a lungul celor 10 ani scursi de la ultimul album ai ocazia sa descoperi cat de autentic a fost si continua sa fie David Bowie. Nu este fals, nu pozeaza, este adevarat, original: un om care incearca toate mastile pentru a arata celorlalti tot ceea ce-l defineste ca artist.

Este o aniversare pe care nu o vom uita. Multumim David, pentru o petrecere minunata!

Sursa: www.openculture.com

INFO

www.davidbowie.com/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: