Daniel Daianu la Iasi – lansare de carte si conferinta

Daniel Daianu la Iasi

Marti, 24 aprilie, de la ora 17.00, Editura Polirom si Ateneul Tatarasi din Iasi va invita la o intilnire cu Daniel Daianu, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Române, fost ministru de Finante, europarlamentar (2007‑2009), economist‑sef al Bancii Nationale a României (1992‑1997) si ministru adjunct de Finante (1992).

Daniel Daianu va sustine in cadrul proiectului Prelegerile Ateneului Tatarasi o conferinta cu titlul „Ce capitalism vrem este intrebarea. Finanta, criza, democratie”, pornind de la volumul Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia, publicat de curind la Editura Polirom, inclusiv in editie digitala, in colectia „Economie si societate”.
Evenimentul va avea loc la Galeriile de Arta, Ateneul Tatarasi (str. Pictorului, nr. 14).

Conferinta va fi urmata de o prezentare a volumului la care vor lua cuvintul, alaturi de autor, Liviu Bratescu si George Onofrei.

Cartea reuneste texte privind criza unui tip de capitalism, cu implicatii de ordin social si politic. In volumul de fata, Daniel Daianu continua temele si conceptele expuse in alte doua carti aparute la Polirom Capitalismul incotro? (2009) si Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (2000), nu insa fara a trage un semnal de alarma asupra dimensiunii sociale a acestei crize, care ingrijoreaza tot mai mult statele implicate, in unele tari vorbindu-se tot mai des despre o „generatie pierduta”.

Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, analizele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a României in mod special: sistemul financiar si riscurile implicite de hipertrofierea acestuia, imperfectinile pietei si modul in care influenteaza economia libera, derapajul etic din industria financiara, aderarea la zona euro, modelul de crestere din economiile emergente europene, criza zonei euro si a datoriilor suverane sau constringerile de ordin ecologic.

 

Din cuprins:

Criza obliga la reconsiderarea globalizarii • „Anomalii” si motive de ingindurare in noul deceniu • FMI si Keynes Zona euro: verigi slabe si pericolul contagiunii • Viitorul Uniunii Europene va fi al cumpatarii sau nu va fi deloc • Cum sa fie evitat un dezastru financiar • Doua Românii: una a economiei private si alta a sectorului public • Aurul obtinut de stat din exploatare nu implica o capitalizare a bancii centrale • Dezvoltarea economica cere sa folosesti si „sa invingi” pietele!

 

Daniel Daianu a devenit in iunie 2011 membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR). Dintre volumele publicate, amintim: Functionarea economiei si echilibrul extern (Bucuresti, 1992), Echilibru si moneda (Bucuresti, 1993), Economic Vitality and Viability (Frankfurt am Main, 1995), Transformation as a Real Process (Aldershot, 1998), Balkan Reconstruction (coordonator, in colaborare cu Thanos Veremis, Londra, 2001), Pariul României (Bucuresti, 2004), Ethical Boundaries of Capitalism (coordonator, in colaborare cu Radu Vrânceanu, Aldershot, 2005) si Which Way Goes Capitalism? (Budapesta, New York, 2009).

La editura Polirom a mai publicat volumele: Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (2000), România si Uniunea Europeana (coordonator, in colaborare cu Radu Vrânceanu, 2002), Frontiere etice ale capitalismului (coordonator, in cola­borare cu Radu Vrânceanu, 2006), Ce vom fi in Uniune. Pariul modernizarii României (2006) si Capitalismul incotro? (2009).

Analizele sale au fost publicate pe site‑urile Eurozine, ECFR, Friends of Europe, Aspen Romania, Revista 22, Dilema Veche, HotNews. Articolele sale apar cu regularitate in Ziarul Financiar, Piata Financiara, Jurnalul National.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: