Daisy Berkowitz, membru fondator Marylin Manson

Sarbatoritul nostru de astazi face parte din unul din cele mai controversate grupuri de rock actuale. Asta fiindca vorbim despre Daisy Berkowitz de la Marylin Manson. Pe numele sau adevarat Scott Mitchell Putesky, el s-a nascut pe 28 aprilie 1968.

Scott Putesky la o intalnire a Asociatiei Artistilor Independenti, 2008 / Foto: www.mansonwiki.com

Inca de la 6 ani a inceput sa ia lectii de muzica si a cantat mai intai la flaut si tamburina pentru ca apoi in clasa a sasea sa intre in corul scolii. Era un desenator destul de talentat si a fost observat de unul din profesori, care l-a inscris la un curs de specialitate. Deoarece iubea seria Star Wars, se inspira de acolo, iar picturile si desenele sale sunt si acum in casa parinteasca. In 1980, familia sa l-a luat la noua locuinta din Fort Lauderdale, unde Scott avea sa fie puternic influentat de vecinii care urmareau canalele dedicate de muzica, si in special MTV-ul.

Inca din scoala generala Scott ii avea ca idoli pe David Bowie si Talking Heads, insa odata cu liceul si cumpararea unui mic sintetizator Casio, The Cure si U2 aveau sa urce in topul preferintelor personale. “The Flying Eggbeaters” a fost prima sa trupa, iar stilul poate fi catalogat ca un amestec egal de grunge si blues. Desi pasionat de muzica, Scott s-a inscris la un colegiu de arta unde a terminat sectia de design. Insa soarta sa avea sa se schimbe esential atunci cand l-a intalnit intr-un bar de rockeri pe Brian Warner, si si-au dat seama ca au pasiuni comune : criminali periculosi si femei frumoase. Din asa o combinatie nu avea cum sa iasa decat un stil dark psychedelic pe care cei doi l-au inregistrat intr-un studio improvizat pe un demo cu 4 piese. Grupul format s-a numit “Marilyn Manson & The Spooky Kids”, iar cei din trupa si-au luat pseudonime de scena formate dintr-un nume de criminal si unul de actrita sau fotomodel. Astfel Scott a devenit Daisy Berkowitz, Brian a devenit Marilyn Manson, iar cei care s-au alaturat lor au fost Gidget Gein, Madonna Wayne Gacy si Sara Lee Lucas.

In aceasta formula, dupa un numar de concerte si dupa ce si-au scurtat numele trupei, ramanand doar la “Marylin Manson”, baietii au semnat cu casa de productie a lui Trent Reznor, liderul grupului Nine Inch Nails, iar primul album “Portrait Of An American Family” a trebuit sa fie reinregistrat in alta formula din cauza problemelor cu drogurile ale lui Gein. “Get Your Gunn”, primul single s-a bucurat de succes in zona si a fost trimis la mai toate posturile de radio rock, insa unii au refuzat sa-l difuzeze din cauza asocierii numelui Marylin Manson cu Biserica Satanica din San Francisco. De-abia in 1995, dupa un turneu cu 30 de date americane, Marylin Manson reusesc sa se impuna atat vizual prin machiaje cat si prin muzica, “Sweet Dreams Are Made Of This”, o piesa Eurythmics ajungand pana pe locul 31 in top la americani. Jeordie White, noul basist ajuta si el la noile compozitii si astfel iese pe piata un album controversat care s-a vandut insa in peste 4 milioane de exemplare. “Antichrist Superstar” promovat de single-ul “The Beautiful People”, apare in 1996 insa odata cu aceasta lansare Scott este dat afara din trupa in urma unor certuri serioase cu liderul Brian.

In timp ce Marylin Manson au continuat sa  scoata pe piata album dupa album, remixuri si videoclipuri controversate, Scott alias Daisy Berkowitz s-a orientat spre alt gen de muzica, schimbandu-si si pseudonimul in SMP, initialele numelui sau. Grupul sau a lansat in 1997 o editie limitata a albumului de debut, toate cele 4000 de copii ale debutului “Three Ton Gate -Vanishing Century” fiind epuizate in doua saptamani. In plus, a urmat un proces cu Marylin Manson pentru cateva drepturi de autor asupra unor piese din perioada in care facea parte din grup. Scott a mai scos un album in 1998 cu grupul ”Jack Off Jill” si unul in 2001 cu trupa ”Stuck On Evil” inainte de a se intoarce la proiectul sau ”Three Ton Gate” cu care a editat un disc in 2003 si cu care mai concerteaza si in ziua de astazi.

Il ascultam la Power Play pe fostul Daisy Berkowitz cu Marylin Manson.”Sweet Dreams Are Made Of This” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: