“Daca port ciorapi medicinali, ma vindec de varice?”

variceCiorapii medicinali nu vindeca varicele odata aparute. Ei mentin boala in stadiul in care se afla, fara a permite sa avanseze. Acestia trebuie purtati toata viata in cazul pacientilor care nu doresc sa se opereze sau care au contraindicatii pentru tratamentul chirurgical.

Alina.L., din Iasi: “Va rog sa ma ajutati cu un raspuns de la un specialist: daca port ciorapi medicinali, ma vindec de varice? Ce alta varianta de tratament mai exista in afara de ciorapi si de operatie? Cit ar trebui sa stau in spital daca ajung totusi la operatie? Ramin semne dupa aceasta? Se pot opera varicele si cu laser? E adevarat ca pot sa reapara dupa operatie? Va multumesc”.

Dr. Radu Florin Popa, seful Sectiei Clinice de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon” Iasi:

“Ciorapii elastici medicinali fac parte din tratamentul actual si modern al bolii varicoase. Ei trebuie purtati o anumita perioada de timp dupa operatia de varice (1-3 luni) sau trebuie purtati toata viata in cazul pacientilor care nu doresc sau au contraindicatii pentru tratamentul chirurgical. Trebuie spus ca ciorapii medicinali nu vindeca varicele odata aparute; ei mentin boala in stadiul in care se afla, fara a permite sa avanseze. Mai trebuie stiut ca acestia sint de diverse marimi si diverse presiuni. De aceea, pacientii trebuie sa consulte in mod obligatoriu un specialist de chirurgie vasculara sau un flebolog pentru a recomanda ciorapul adecvat. In ultimul timp in clinica noastra am pregatit un cadru medical care si-a insusit tehnica masurarii si recomandarii ciorapilor medicinali pentru pacientii cu varice. Astfel putem spune ca aceasta metoda a capatat importanta pe care o merita.

Alta varianta de tratament: substantele sclerozante

In primele doua stadii de afectare venoasa se pot utiliza substantele sclerozante. Primul stadiu este cel al asa-numitelor telangiectazii (rosii sau albastre) iar sclerozarea este folosita cel mai frecvent. Sunt acele «vinisoare» foarte fine care se gasesc la nivelul membrelor inferioare atit la gambe cit si la coapse si care devin extrem de inestetice mai ales pentru doamne. In acest stadiu, se folosesc substante sclerozante care se injecteaza in venele respective. Este o procedura specifica cu o tehnica ce trebuie insusita si bine cunoscuta de catre cel ce o practica si care reuseste de cele mai multe ori sa determine daca nu disparitia telangiectaziilor, cel putin estomparea lor in proportie de 60-80%. Odata cu injectarea timp de 3-6 saptamini, pacientii trebuie sa poarte bandaje compresive si ciorapi medicinali de o anumita compresie. Acest tratament costa incepind cu 200 RON sedinta (poate fi nevoie de 2-3 sedinte pina la completa disparitie). La aceasta procedura se asociaza acum si tratamentul cu radiofrecventa al telangiectaziilor. Terapia cu radiofrecventa ca si terapia laser este o metoda ce foloseste terapia prin caldura (la aproximativ 80 grade) pentru a inchide venele afectate. Deocamdata putem oferi aceasta terapie cu sclerozante si radiofrecventa percutan pentru tratamentul varicelor in stadiile I si II doar in sistem privat.

Operatia: la aceasta se apeleaza cind varicele sint deja evidente

Incepind din stadiul II (un stadiu cu varice deja evidente) se propune interventia chirurgicala. Pe linga interventiile clasice – Tehnica Babcock – care inseamna intreruperea venei safene interne la nivelul crosei si extragerea sa, s-au pus la punct acum tehnici noi, moderne, care permit interventii de mai mica anvergura, cu incizii mai mici si mai putine si cu rezultate mult mai bune. Tehnica “MILLER” pe care o folosesc si eu in clinica – este o tehnica ce foloseste crosete de diverse dimensiuni si cu microincizii repetate se extrag pachetele varicoase cu ajutorul acestor crosete. Este o tehnica de succes pentru ca are rezultate estetice foarte bune. Asocierea examenului Doppler inainte de operatie este absolut necesara pentru a avea o asa-numita harta a refluxurilor venoase si a sti exact locurile unde trebuie efectuate inciziile. Extragerea venei safene nu reprezinta un pericol. 90% din singe este transportat inapoi catre inima de catre sistemul venos profund, sistem ce nu este afectat de aceasta interventie chirurgicala. Aceste vene care se extrag sunt deja vene bolnave, dilatate, ca niste saci inutili, asa cum spuneam mai inainte, in care se aduna singele. Pentru o astfel de interventie chirurgiala perioada de sedere in spital este relativ scurta (48-72 de ore). Daca este vorba de ulcere de gamba perioada de sedere va creste pina la 8-10 zile. Dupa interventia pentru varice pacientul se poate intoarce la serviciu in 7-10 zile (fara insa a efectua effort deosebit la lucru). Dupa operatie se poate sa apara pentru o perioada de 2-3 saptamini un usor edem (n.r.- umflatura) la nivelul gambei care prin purtarea ciorapilor elastici se va retrage. Trebuie spus ca dupa o astfel de interventie chirurgicala trebuie purtati ciorapii medicinali pentru o perioada ce se intinde de la 1 luna la 6 luni. Exista si riscuri, dar acestea sint minime. Riscul major il reprezinta embolia pulmonara, dar noi il prevenim administrind pacientilor un tratament anticoagulant si antiagregant atit dupa operatie cit si 14 zile dupa. Deci incercam sa minimalizam cit mai mult complicatiile grave. In esenta, nu exista la aceasta operatie complicatii care sa puna viata in pericol.

De ce reapar varicele dupa o operatie?

Exista o rata de recidiva unanim acceptata in lume de 7-10% din cazuri. Cauzele recidivelor pot fi legate fie de tehnica chirurgicala insuficient cunoscuta, fie de particularitati anatomice ale pacientului care determina reaparitia partial a unor dilatatii venoase. Oricare ar fi cauza, in majoritatea cazurilor, prin investigatii Doppler adecvate si acceptarea unei noi interventii, din cunostintele si experienta mea aceste cazuri se rezolva definitiv. In ceea ce priveste operatiile prin terapie endovasculara (fie laser, fie radiofrecventa) nu se efectueaza in mod sistematic la Iasi in acest moment. Sint optimist ca se vor efectua in cel mult 6 luni, dar in sistem privat, iar preturile vor fi comparabile clinicilor private din Iasi.”

 

Ce poate favoriza aparitia varicelor

Boala varicoasa apare pe venele superficiale. Prin distructia sau disfunctia unor valve care se gasesc din loc in loc pe traiectul venelor, singele venos stagneaza, ceea ce pemite cresterea presiunii locale care va dilata vena si implicit va agrava buna functionare a valvelor, ducind in final la aparitia varicelor. Vena varicoasa este o vena in care singele stagneaza, este ca un recipient, ca un sac in care se aduna singele si care nu mai este folosit in economia organismului. Aparitia varicelor este legata si de o componenta genetica ce se manifesta la fiecare generatie. Deficitul de productie de elastina sau productia sa cu anumite defecte (elastina facind parte din peretele vascular) face ca venele sa fie mult mai elastice, sa-si mareasca volumul, sa se dilate si sa duca la aparitia varicelor. Boala varicoasa nu este doar o boala a virstnicilor. Ea apare si la tineri, mai ales la femeile insarcinate. La acestea, in timpul sarcinii, din cauza compresiei exercitata de catre fatul situat in uter – venele din pelvis la rindul lor sunt comprimate – singele este in imposibilitatea de a se reintoarce spre cord. Iar acest lucru determina cresterea presiunii in venele membrelor inferioare. Aceasta crestere de presiune dilata venele care au deja o predispozitie la dilatatie datorita constelatiei hormonale a femeii in timpul sarcinii. De aceea, dupa sarcina, o mare parte din femei se adreseaza medicului specialist flebolog sau chirurgului vascular pentru tratamentul varicelor. De asemenea, persoanele care stau mult timp in picioare (de exemplu, frizerii, vinzatorii) fac mai des aceasta boala.

Sursa: Ziarul de Iasi – Ghidul pentru Sanatate

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

6 comentarii la ““Daca port ciorapi medicinali, ma vindec de varice?””

 1. tunde says:

  buna ziua am si eu o intrebare daca port ciorapi atuncia numai trebuie sa ma operez? tare mi~e frica de operatie multumesc

 2. Lela Livia says:

  Eu mam operat anul trecut în luna aprilie la o clinica privata operația a fost făcută cu laser după trei luni mea apărut din nou varicele și mai rău operația a durat cinci ore bine înțeles că la ambi picioare amai avut o intervenție acum vreo 11ani chirurgicaldar nu știu și mai fac și a treia oară este cineva in grad de a imi da un sfat,?

 3. Ragalie gabriela says:

  Am varice de la vârstă de 20 ani si nu Mam trata de de ele ,ce îmi indicați sa fac sa ma operz sau sa port ciorapi ciorapi ciorapi

 4. stefania says:

  recomand ciorapi medicinali compresivi de la medi sunt de calitatea cea mai buna

 5. Anastasia Mares says:

  Buna ziua! Voi ce credeti despre ciorapii medicinali? Ii purtati? M-am angajat recent ca stwardessa am citit ca excursiile lungi cu masina sau avionul pot cauza tromboza venoasa profunda? Cred ca va trebui sa imi achizionez cateva perechi.

 6. camelia says:

  buna ziua numele meu este adyna sunt in cipru am facut 2 sedinte de scleroterapie si doctorul mi-a recomandat sa port ciorapi medicinali as vrea sa stiu mai exact cat timp trebuie sa-i port toata viata? scleroterapia am facut-o acum o luna
  si inca piciorul mai este vanat nu asa cum era inainte ce sa fac sa mai merg odata la dr sau sa port in continuare ciorapi?
  va multumesc

Scrie un comentariu: