Spectacolul de balet „D’ale Carnavalului”

D'ale carnavalului

Spectacolul de balet ”D’ale carnavalului”, libret de Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale.

REPREZENTATII

  • Marti, 22 octombrie 2013, 18.30, Sala Teatru la Cub

CONCURS

Castiga o invitatie dubla la spectacol! Trimite raspunsul la intrebarea: Cine semneaza regia si coregrafia spectacolului? pe adresa iasifun@ziaruldeiasi.ro pana luni, 21 octombrie, ora 12.00. Succes!

UPDATE CONCURS: Invitatia a fost castigat de Bîrsan Mihail.

CARAGIALE ÎN LUMEA DANSULUI

Deși personajele sale sunt atât de viu conturate, încât s-au desprins din paginile textului și au căpătat o identitate ce ne pare integrată lumii reale –  o lume din timpul lui Caragiale și din toate timpurile care i-au urmat până în ziua de astăzi –  opera sa a servit rar ca punct de plecare al unei creații coregrafice.

Adina Cezar s-a aplecat asupra operei lui Caragiale, într-un alt ”An Caragiale”, cel din 2002, montând la compania constănțeană a Teatrului de Balet “Oleg Danovski” spectacolul La douășpe trecute fix, o interpretare liberă a unora dintre personajele pieselor sale. Si tot o interpretare liberă, inspirată din toată opera lui Caragiale, sau mai bine zis din spiritul său, a conturat și Gigi Căciuleanu, în actualul “An Caragiale” din 2012, în spectacolul D’ale noastre, prezentat pe scena Teatrului Național din București.

Opera Națională Română din Iași a dorit să montez, însă, o piesă anume, D’ale Carnavalului, cu personajele și situațile sale specifice. În acest fel am fost strâns în chingile replicilor care se succed vertiginos și schimbă pe loc raporturile dintre personaje, dându-mi mult mai puțină libertate decât într-o selecție de personaje și de situații pe care aș fi făcut-o singur. În acest context, am păstrat câteva replici definitorii pentru unele conjuncturi, lăsând apoi dansului cuvântul, de a spune pe limba lui, cum îi apar lui eroi ca Nae, Mița, Didina, Pampon, Crăcănel sau Iordache, cum se definesc ei prin mișcări și atitudini. Și, pe alocuri, mi-am permis să evadez, dincolo de cadrul strict al piesei, dar nu și dincolo de culoarea lumii lui Caragiale.

În cadrul unui an atât de bogat în creații teatrale și literare, care au dat din nou viață operei lui Caragiale sau au comentat-o din nenumerate unghiuri de vedere, personajele ieșene care au ieșit, cu ajutorul dansului, din paginile piesei D’ale Carnavalului, sper să se poată regăsi și recunoaște ca parte a aceste lumi eterne și totuși mereu actuală,  mereu recentă. (IOAN TUGEARU)

DESPRE

Regia și coregrafia Ioan Tugearu

Scenografia – Marfa Axenti

Libretul – Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale

Colajul muzical – Ioan Tugearu, Antonel Oprescu

Proiecție video – Antonel Oprescu

Pregătire text – Pușa Darie

Asistenți coregrafie – Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai

Interpretează ansamblul de balet al Operei Naționale Române Iași și elevii Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” Iași, secția Coregrafie.

Nae – SERGIU  COTOROBAI

Mița – ROUA  RĂUȚ

Didina – MONICA  AILIESEI

Candidat – DUMITRU  BUZINCU

Iordache – ELVIS  GACHE – debut

Crăcănel – BOGDAN  TULUC

Pampon –ADRIAN  CIAPĂ

BILETE

Preţ: 20 lei stal/ 10 lei balcon/ 40 lei loja

Agentia de bilete: 0332 888 448

Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a Operei (Bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8), de luni pana sambata intre orele 10:00-17:00 si duminica intre orele 12:00-17:00.

INFO

www.operaiasi.ro

www.facebook.com/pages/Opera-Nationala-Romana-Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Mărțișoare Folclorice | CCS Iasi

Wicked Blues | Chez Les Amis

Roaring 20’s- Andrew Bidi

Flori, fete și delicatese | Restaurant Liria

Scrie un comentariu: