Spectacolul de balet „D’ale Carnavalului” | Opera Nationala Iasi

Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul de balet ”D’ale carnavalului”, libret de Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale.

  • miercuri, 13 octombrie 2021, ora 18.30, Sala Mare

Regia și coregrafia: Ioan Tugearu. Scenografia: Marfa Axenti. Libretul: Liana Tugearu, după piesa omonimă de I.L. Caragiale. Colajul muzical: Ioan Tugearu, Antonel Oprescu. Proiecție video: Antonel Oprescu. Pregătire text: Pușa Darie. Asistenți coregrafie: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai

Interpretează ansamblul de balet al Operei Naționale Române Iași și elevii Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” Iași, secția Coregrafie. Nae – SERGIU  COTOROBAI, Mița – ROUA  RĂUȚ, Didina – MONICA  AILIESEI, Candidat – DUMITRU  BUZINCU, Iordache – ELVIS  GACHE – debut, Crăcănel – BOGDAN  TULUC, Pampon –ADRIAN  CIAPĂ

Deși personajele sale sunt atât de viu conturate, încât s-au desprins din paginile textului și au căpătat o identitate ce ne pare integrată lumii reale –  o lume din timpul lui Caragiale și din toate timpurile care i-au urmat până în ziua de astăzi –  opera sa a servit rar ca punct de plecare al unei creații coregrafice.

Adina Cezar s-a aplecat asupra operei lui Caragiale, într-un alt ”An Caragiale”, cel din 2002, montând la compania constănțeană a Teatrului de Balet “Oleg Danovski” spectacolul La douășpe trecute fix, o interpretare liberă a unora dintre personajele pieselor sale. Si tot o interpretare liberă, inspirată din toată opera lui Caragiale, sau mai bine zis din spiritul său, a conturat și Gigi Căciuleanu, în actualul “An Caragiale” din 2012, în spectacolul D’ale noastre, prezentat pe scena Teatrului Național din București.

Opera Națională Română din Iași a dorit să montez, însă, o piesă anume, D’ale Carnavalului, cu personajele și situațile sale specifice. În acest fel am fost strâns în chingile replicilor care se succed vertiginos și schimbă pe loc raporturile dintre personaje, dându-mi mult mai puțină libertate decât într-o selecție de personaje și de situații pe care aș fi făcut-o singur. În acest context, am păstrat câteva replici definitorii pentru unele conjuncturi, lăsând apoi dansului cuvântul, de a spune pe limba lui, cum îi apar lui eroi ca Nae, Mița, Didina, Pampon, Crăcănel sau Iordache, cum se definesc ei prin mișcări și atitudini. Și, pe alocuri, mi-am permis să evadez, dincolo de cadrul strict al piesei, dar nu și dincolo de culoarea lumii lui Caragiale.

În cadrul unui an atât de bogat în creații teatrale și literare, care au dat din nou viață operei lui Caragiale sau au comentat-o din nenumerate unghiuri de vedere, personajele ieșene care au ieșit, cu ajutorul dansului, din paginile piesei D’ale Carnavalului, sper să se poată regăsi și recunoaște ca parte a aceste lumi eterne și totuși mereu actuală,  mereu recentă. (IOAN TUGEARU)

BILETE

Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I.(www.operaiasi.ro/#bilete).

INFO

Opera Nationala Romana Iasi

Str. Agatha Barsescu nr. 18, Iasi

Secretariat: +40-(0)232 211 144

Web: www.operaiasi.ro

FB: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

YouTubewww.youtube.com/OperaIasi

PE ACEEASI TEMA:

RECITAL PUCCINI | Opera Nationala Romana Iasi

“La Traviata”, spectacol grandios regizat de Beatrice Rancea la Opera Iasi

„Elixirul dragostei”, spectacol de opera

„Giselle”, balet romantic în două acte

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: