Cvartetul Ad Libitum la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Marvão

În perioada 21-30 iulie 2017 se va desfăşura cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internațional de Muzică din Marvão (FIMM), condus de renumitul dirijor german Christoph Poppen. La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, cvartetul de coarde Ad Libitum va susține un recital în data de 27 iulie, ora 16.00, la Igreja de São Tiago din Marvão.

Cei patru membri ai cvartetului, Alexandru Tomescu, vioara I, Şerban Mereuţă, vioara a II-a, Bogdan Bişoc, violă și Filip Papa, violoncel, vor interpreta piese de George Enescu, Sebastian Androne și Ludwig van Beethoven.

Festivalul Internațional de Muzică Marvão (FIMM) se desfășoară în mai multe orașe din regiunea Alentejo și Alto Alentejo din Portugalia și Valencia de Alcántara din Spania. În ciuda tinereții sale, festivalul a reunit în decursul anilor un număr semnificativ de personalități de prim rang ale vieții muzicale internaționale și și-a câștigat un loc de frunte în rândul manifestărilor festivaliere din Portugalia.

Ad Libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, de către Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). A beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean precum și de sprijin din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus. Cvartetul a câştigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei şi Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiţie de gen din lume. Ad Libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franța), Bensheim (Germania), Gstaad (Elveția), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc. De asemenea a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay şi Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iaşi), etc. Începând din aprilie 2008, Ad Libitum a fost numit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe mari scene ale lumii. Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu devine prim-violonist al cvartetului. Alexandru Tomescu a concertat în premieră în Portugalia în 2012, ca solist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder – Voicu 1702, în Auditoriul Rectoratului Universității din Aveiro, și, în Lisabona, în cadrul Festivalului ao Largo.

Recitatul Ad Libitum va cuprinde următoarele piese: Sebastian Androne – Glances of Memories; George Enescu – String Quartet nr. 2, op. 22; Ludwig van Beethoven-String Quarteta-minor, op. 132.

INFO

INSTITUTO CULTURAL ROMENO

Rua do Barão nº 8-10, 1100-072 Lisboa

Tel.: 00351 21 353 70 60

icrl.ref@mail.ptprime.pt

www.icr.ro/lisboa

www.facebook.com/icrlisboa

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: