Curtas Vila do Conde 2013: Premiul publicului pentru co-productia luso-română „Luminita“

România nu ratează în aproape niciun an podiumul câstigătorilor la unul dintre cele mai vizibile, international, festivaluri de film din Portugalia. La cea de-a 21-a editie a „Curtas Vila do Conde“ (6-14 iulie), care, potrivit evaluărilor organizatorilor, s-a bucurat anul acesta de prezenta a 25.000 de spectatori, premiul publicului „Mateus Rosé Sparkling“ a revenit co-productiei luso-române „Luminita“ (2013).

Pelicula, a cărei premieră a avut loc chiar în cadrul acestui festival, apartine regizorului portughez André Maquês si are o distributie exclusiv românească: Dragos Bucur, Damian Oancea, Constantin Cojocaru, Dorina Lazar, Emilia Dobrin si Ion Haiduc. „Luminita“ este povestea a doi frati care se întâlnesc după multi ani la înmormântarea mamei lor, unde sunt confruntati atât cu doliul familiei si obligatiile filiale, cât si cu durerea pierderii suferite.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, partener constant al festivalului, a sprijinit participarea la „Curtas Vila do Conde“a invitatilor Claudiu Ciprian Popa, directorul de imagine al filmului „Luminita“, si Peter Kerek, regizorul filmului „Wonderland”.

În acest an au fost prezente în diferitele sectiuni ale festivalului, 8 scurtmetraje românesti: „Wonderland“ de Peter Kerek (Competitia internatională), 5 scurtmetraje prezentate de către Asociatia Este’n’est în cadrul Panoramei europene, „Luminita“ de André Marquês si „Superman, Spiderman or Batman“ de Tudor Giurgiu, la sectiunea Short Matters!

În 2010 România a câstigat la „Curtas Vila do Conde“ Marele Premiu City of Vila do Conde pentru scurt-metrajul „Colivia“, în regia lui Adrian Sitaru, iar „Apele tac“ al  Ancăi-Miruna Lăzărescu a obtinut în 2011 premiile RTP2 Onda Curta si Premiul Publicului.

INFO

festival.curtas.pt

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: