Cupa Moldovei la Gastronomie, editia 2016

cupa-moldovei-gastronomie-2

Celebra vedetă internațională a emisiunii Tv “Licence to Grill” difuzată de postul Food Chanel, Master Chef Robert Rainford (regele mondial al grătarelor) va fi prezent la Iași! Robert Rainford este profesor de gastronomie în Toronto, Canada. Colaborează cu mai multe societăți media din America, Asia și Europa, iar emisiunea sa este difuzată în peste 93 de state!

BLACK BOX MOLDAVIAN’S CULINARY CUP 2016

Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ va lansa la Iași prima competiţie culinară tip Black Box, competitie pentru bucatarii profesionisti! Regulamentul concursului conţine următoarele aspecte:

  • Concurentul nu va şti din timp ce ingrediente sunt în cutie (nu se ştie din timp ce ingrediente sunt în cutie);
  • Fiecare cutie conţine ingrediente suficiente pentru a găti un fel de bază;
  • Ingredientele trebuie consumate în proporţie de 90%;
  • Alegerea cutiilor de către concurenţi se va face prin tragere la sorţi în faţa juriului şi a publicului spectator;
  • Timpul acordat pentru redactarea reţetei este de 15 minute;
  • Timpul acordat pentru a găti reţeta este de 45 de minute;
  • Reţeta trebuie să fie fel de bază împreună cu garnitură şi sos, fără salată şi pâine;
  • Preparatul va fi montat şi expus pe platouri ceramice şi/sau din porţelan;
  • Dotarea bucătăriilor pentru concurs: Cuptor electric,  Masă de lucru,   Plită,  Arzător, Frigider

Categoria A, Black Box fel de bază (carne de pasăre).

Recomandări:

  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, ceramică/porţelan cu modele colorate, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton, lemn nefinisat.
  • Se acceptă ca suport de prezentare: porțelan, boluri din sticlă, ceramică
  • Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; să existe diverse tehnici de gătire; preparatele să nu fie confundate cu felurile reci; evitarea repetării culorilor şi a tehnicilor; să existe un echilibru între piese; sa existe o diferenţă între formele pieselor;  piesele să fie lucrate cu fineţe;
  • Cantităţi la felul de bază: carne (max. 80g), garnitura (max. 80g), salată (max. 60g), sos (max. 50g)
  • Categoria B, Black Box fel de bază (vegetarian). Recomandări:
  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, ceramică/porţelan cu modele colorate, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton, lemn nefinisat.
  • Se acceptă ca suport de prezentare: porțelan, boluri din sticlă, ceramică
  • Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; să existe diverse tehnici de gătire; preparatele să nu fie confundate cu felurile reci; evitarea repetării culorilor şi a tehnicilor; să existe un echilibru între piese; sa existe o diferenţă între formele pieselor;  piesele să fie lucrate cu fineţe;
  • Cantităţi la felul de bază: baza (max. 80g), garnitura (max. 80g), salată (max. 60g), sos (max. 50g)

Categoria C, Black Box fel de bază (peşte)

Recomandări:

  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, ceramică/porţelan cu modele colorate, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton, lemn nefinisat.
  • Se acceptă ca suport de prezentare: porțelan, boluri din sticlă, ceramică
  • Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; să existe diverse tehnici de gătire; preparatele să nu fie confundate cu felurile reci; evitarea repetării culorilor şi a tehnicilor; să existe un echilibru între piese; sa existe o diferenţă între formele pieselor;  piesele să fie lucrate cu fineţe;
  •  Cantităţi la felul de bază: peşte (max. 80g), garnitura (max. 80g), salată (max. 60g), sos (max. 50g)

CUPA MOLDOVEI LA DESERT DE RESTAURANT

Competiţie culinară independentă cu premii separate. Concurs pentru bucătarii profesionişti. Categoria D – 3 deserturi pentru 1 persoană

Două (3) deserturi pentru 1 persoană gătite şi prezentate individual pe două platouri. Deserturile vor fi preparate la cald. Deserturile trebuie gătite astfel: 2 porţii cu ciocolată ca şi ingredient principal, 2 porţii cu fructe ca şi ingredient principal, 2 porţii la alegere. Se evaluează decorurile, Mise en Place-ul, asocierea preparatelor cu vinurile. Timp pentru gătit 60 minute.

Recomandări:

  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, ceramică/porţelan cu modele colorate, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton, lemn nefinisat.
  • Se acceptă ca suport de prezentare: porțelan, boluri din sticlă, ceramică, pahare din sticlă sau plastic transparent, diverse cupe speciale
  • Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; să existe diverse tehnici de gătire; preparatele să nu fie confundate cu felurile reci sau felurile de bază; evitarea repetării culorilor şi a tehnicilor; să existe un echilibru între piese; sa existe o diferenţă între formele pieselor;  piesele să fie lucrate cu fineţe; nu se decorează marginea platoului; toate decorurile sa fie comestibile; ornamentele din aur comestibil să fie într-o cantitate rezonabilă; în cazul paharelor consumatorul trebuie să ajungă cu uşurinţă la fundul vasului de servire; sosul poate fi expus separat de desert;
  • Cantităţi pentru fiecare desert: toate ingredientele la un loc pentru 1 porţie să nu depăşească 100g, sosul (max. 50g sau max. 50% din preparat).

Categoria E – Tort Festiv

Tort festiv pentru 20 de persoane prezentat întreg (individual) + 1 porţie cu secţiune pentru juriu. Tortul poate să conţină: zahăr, aluat, fructe, marţipan, crème, ciocolată, cacao…orice alt ingredient comestibil. Se evaluează decorurile, Mise en Place-ul, asocierea preparatelor cu vinurile.

Recomandări:

  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, ceramică/porţelan cu modele colorate, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton, lemn nefinisat.
  • Se acceptă suport de prezentare: tăvi din argint, platouri din argint, porțelan, platouri din oţel inoxidabil, platouri din sticlă, plăci din sticlă, boluri din sticlă, oglinzi
  • Criterii de lucru: forma şi culoarea; să existe diverse tehnici de preparare; să existe un echilibru între piesele ornamentale; piesele să fie lucrate cu fineţe; nu se decorează marginea platoului; toate decorurile sa fie comestibile; ornamentele din aur comestibil să fie într-o cantitate rezonabilă;
  • Cantităţi pentru tort: tort fără ornamente (max. 2.000g), ornamente (max. 300g), 1 porţie sau felie prezentată individual (max. 100g).

CUPA MOLDOVEI LA MENIU TRADIŢIONAL

Categoria F – Meniu Tradiţional. Meniu tradiţional (local, regional, naţional). Meniu tradiţional local, regional sau naţional cu tematica: una dintre sărbătorile sfinte, paşti sau crăciun. Prezentare de platou rece meniu complet: antreu, fel de bază şi desert pentru 6 persoane + 1 porţie separat. Se evaluează decorurile, Mise en Place-ul, asocierea preparatelor cu vinurile.

Recomandări:

  • Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton.
  • Se acceptă suport de prezentare pentru preparate: tăvi din argint, platouri din argint, porțelan, piatră finisată sau lustruită, platou din lemn rutic, vase tradiţionale cu modele, vase din lut ars
  • Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; garniturile şi salata să fie proporţionale cu felurile  de bază; să nu se repete ingredientele de la un preparat la celălalt; să existe diverse tehnici de gătire;
  • Cantităţi: carne (max. 100g), garnitura (max. 80g), salată (max. 50g), sos (max. 50g)

ATRACTII PENTRU PUBLIC

Stâna Tradițională Romînească

În cadrul evenimentului va exista o stână tradiţională românescă. Stâna va fi construită după modelul celor din Munţii Căpăţânii: şură din lemn pentru prgătirea alimentelor, suport  tip poartă pentru 6 ceaune din fontă legate cu lanţuri de fierărie, ţarc pentru 20 de oi, toată gama de ustensile arhaice necesare bucătăriei, căpiţe de fân, mese din lemn cioplit.  Se vor găti următoarele reţete: tocană din carne de oaie cu morcovi şi boia, sloi de oaie după tradiţia din zona Sibiului, ciorbă de oaie cu legume şi tarhon după tradiţia din Ardeal, balmoş din mămăligă şi caş, mămăligă cu brânză de burduf şi jumări. Publicul spectator este invitat la degustări gratuite. Se vor găti în jur de 3.000 de porţii.

Pizza Racing Show
Pizza Racing Show este un concurs destinat celor care gătesc Pizza. Anul acesta la Iași vor fi prezenţi cei mai recunoscuţi maeştri români ai acestui segment gastronomic. În cadrul concursului vor fi 2 categorii: Pizza Clasică şi Pizza Creativă. Preşedintele Juriului, Francesco Speranza şi Maestrul Internaţional Ovidiu Cheabac vor fi gazdele competiţiei. Concurs organizat de către ACEEA în parteneriat cu George Toader.

Pizza Master Show – desert
Pizza Master Show aduce anul acesta demonstraţii de Pizza Desert sau pizza alternativă cum mai este definită ca şi categorie în Campionatul Internaţional de Pizza. Acest show va fi oferit de Arpad Kerekes (ACEEA-Cluj), Pulbere Vasile (Italia/Bacău), Iulian Dumitrescu (Bucureşti-Mall Promenada), Ovidiu Cheabac (Italia/Botoşani).

Demonstraţii de carmangerie tradiţională românească – Ignat

Ignatul, sărbătorit cu patru zile înainte de Crăciun, este una dintre cele mai vechi tradiţii româneşti, care s-a suprapus sărbătoririi zilei Sfântulului Mucenic Ignatie Teoforul, căpătând astfel şi o semnificaţie religioasă. Obiceiul tăierii porcului are rădăcini în tradiţia precreştină de sacrificare rituală, care se face la sfârşitul unui an pentru bunăstarea celui care urmează.

Obiceiul sacrificării porcului de Ignat încă se mai practică prin satele noastre româneşti, pe acolo unde gospodarii cresc porci în propriile curţi, pentru ca la Sărbătorile de iarnă să aibă carne proaspată din care să-şi prepare tradiţionalele mâncăruri româneşti: tobă, răcitură, tochitură, cârnaţi şi alte produse.

În cadrul evenimentului de la Iași, maeştrii Marius Florin Ţârnău, Fulop Attila şi Mihai Cândea vor pregăti live mai multe reţete de salam de casă din zonele Arad, Iași și Târgu Mureş.

Cantina Comunistă

Amintiri din Epoca de Aur! Maestrul Gigi Fedeleş din Iaşi va fi bucătarul care îţi va aduce aminte de vremurile comuniste, de celebra cantină muncitorească. Deci în Piața Unirii se va reînfiinţa o mică parte din vechea alimentaţie publică socialistă. Vom avea ocazia să gustăm câteva reţete din vremurile apuse: tocană de mazăre cu umbră de carne, chiftele din peşte cu cartofi fierţi, soia pane, borş de legume, varză cu orez şi budincă din macaroane.

Parada Somelierilor – Record Internațional
Parada Somelierilor este un element important al evenimentului de la Iași. În fiecare an avem alături de maeştri bucătari şi maeştrii vinului! La Iași vor fi prezenţi: profesoara Cornelia Toma (membru în juriu), Bogdan Dumitrescu (membru în juriu) care va prezenta şi muzeul vinului şi 10 somelieri din departamentul A.C.E.E.A. Moldova care vor pregăti mai multe momente demonstrative la scenă!

Anul acesta ieșenii vor fi prezenți la un eveniment special: un Record Internațional care va fi stabilit în Piața Unirii de către somelierii invitați, Cea Mai Mare Piramidă de Pahare Umplute cu Vin! Recordul va consta în amenajarea unui spațiu perfect drept unde somelierii vor construi o piramidă din cca. 1500 de pahare clădite unul peste celălalt. După finalizarea piramidei somelierii vor umple toate paharele cu vin, începând de la cel de sus, ultimul pahar poziționat în vârf. Pregătirile, construcția piramidei și umplerea paharelor se vor realiza de față cu publicul spectator!

Cupa Presei In Gastronomie

cupa presei gatit

A.C.E.E.A. este cea mai importantă organizaţie profesională de gastronomie din România. Efectivul membrilor cuprinde specialişti din următoarele regiuni şi oraşe: Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi, Suceava, Arad, Piteşti, Constanţa, Braşov, Maramureş, Făgăraş, Oradea, Târgu Mureş. A.C.E.E.A. este membră în următorele organizaţii mondiale:  World Association of ChefsSocieties (W.A.C.S.), Asociación de RestauradoresGastronómicos de las Américas y el Mundo (A.R.E.G.A.L.A.)

INFO

Asociatia Culturala Euro Est Alternativ

www.campionatdegatit.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: