Cupa Moldovei in gastronomie 2013

„Campionatul International de Gatit in Aer Liber” este un eveniment tip competitie si este organizat la nivel international. La acest eveniment participa competitori din Romania si din strainatate. In 2013 campionatul gastronomic se afla la a VI-a editie si contine trei etape: Iasi, Arad si Cluj-Napoca. Etapa de la Iasi a Campionatului International de Gatit in Aer Liber va ingloba specificul tuturor celorlalte etape, fiind cel mai complex eveniment gastronomic din Romania si Sud-Estul Europei. Se vor regasi elemente de festival gastronomic, in acest sens propunandu-se competitia pentru amatori ”Masters of Flames”, care se va desfasura pe parcursul a doua zile, 30 si 31 martie 2013.

Cupa Moldovei in gastronomie 2013/ Afise Iasi

Astfel toti amatorii prezenti vor avea ocazia sa se prezinte la categoria ”Ceaun”; categoriile de concurs individuale vor scoate in evidenta abilitatile profesionale, constituindu-se ca un antrenament pentru competitia care ii va aduce in prim-plan pe cei mai iscusiti bucatari din Sud-Estul Europei si nu numai, respectiv ”Cupa Moldovei in Gastronomie”.

Inca de la inceputurile sale, Campionatul International de Gatit in Aer Liber si-a propus sa acopere vidul din zona artei culinare romanesti si sa impuna conceptul de „bucatarie-cultura”. Fie ca ne place sau nu, bucataria, generic vorbind, ocupa un spatiu extrem de important in viata fiecaruia dintre noi.

campionatul de gatit in aer liber

PROGRAMUL COMPETITIEI

CLASA Cooking Live – Bucatarie Calda
Individual: 60 minute (45 minute gatit + 15 minute curatenie)

SECTIUNEA PROFESIONISTI

Sambata si duminica, pe scena evenimentului (Outdoor) in cadrul clasei “Bucatarie Calda” fiecare concurent poate participa la una sau mai multe categorii. Concurentul va avea la dispozitie o boxa, echipata cu aragaz, cuptor, frigider si priza electrica. Atat ingredientele, cat si ustensilele de gatit si farfuriile vor fi aduse de catre concurenti.

  • CATEGORIA A – Preparate etnice

1. timp de desfasurare: 45 minute;
2. nr. portii preparate: 2 portii: o portie pentru jurizare si una pentru prezentare;
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare);
4. la finalul prepararii concurentii trebuie sa curete spatiul in care au gatit si sa-l pregateasca pentru prezentare si jurizare, avand la dispozitie 15 minut. in caz contrar, concurentii vor pierde puncte, putand fi chiar descalificati.

  • CATEGORIA B – Preparate din pui

1. timp de desfasurare: 45 minute;
2. nr. portii preparate: 2 portii: o portie pentru jurizare si una pentru prezentare;
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare);
4. la finalul prepararii concurentii trebuie sa curete spatiul in care au gatit si sal pregateasca pentru prezentare si jurizare, avand la dispozitie 15 minut. in caz contrar, concurentii vor pierde puncte, putand fi chiar descalificati.

  • CATEGORIA C – Preparate din porc

1. timp de desfaturare: 45 minute;
2. nr. portii preparate: 2 portii: o portie pentru jurizare si una pentru prezentare;
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare);
4. la finalul prepararii concurentii trebuie sa curete spatiul in care au gatit si sal pregateasca pentru prezentare si jurizare, avand la dispozitie 15 minut. in caz contrar, concurentii vor pierde puncte, putand fi chiar descalificati.

  • CATEGORIA D – Preparate din peste

1. timp de desfasurare: 45 minute;
2. nr. portii preparate: 2 portii: o portie pentru jurizare si una pentru prezentare;
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare);
4. la finalul prepararii concurentii trebuie sa curete spatiul in care au gatit si sal pregateasca pentru prezentare si jurizare, avand la dispozitie 15 minut. in caz contrar, concurentii vor pierde puncte, putand fi chiar descalificati.

CLASA PREZENTARE ARTISTICA (Cold Dish)
SECTIUNI: PROFESIONISTI SI AMATORI

cupa moldovei gastronomie 1

Piese decorative realizate din materiale comestibile – zahar, aluat, martipan, fructe, legume, branza, gheata, peste, pui si combinatii intre ele. Sambata si duminica in Sala Cuza a Hotelului Unirea Iasi (Program Indoor)

In cadrul clasei “Prezentare Artistica” fiecare concurent/echipa poate participa la una sau mai multe categorii. Fiecare va avea la dispozitie un spatiu de prezentare pus la dispozitie de catre organizatori gratuit, spatiu pe care il va putea decora la libera alegere. Atat ingredientele, cat si platourile de prezentare vor fi aduse de catre concurenti. In cadrul acestei clase, se prezinta un meniu pentru 6 persoane plus un platou pentru expunere de o persoana. Numarul maxim de membri intr-o echipa este de 3 persoane, fiind permisa si participarea individuala. in cadrul acestei clase, se va acorda si cupa pentru asocierea de bauturi cu preparatele prezentate.

  • Sambata, CATEGORIA A – Platou Rece

1. prezentare pentru 6+1 persoane
2. tematica: Starters
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

  • Sambata, CATEGORIA B – Desert

1. prezentare pentru 6+1 persoane
2. tematica: Desert Festiv
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

  • Duminica, CATEGORIA C – Patiserie

1. prezentare pentru 6+1 persoane
2. tematica: Preparate pentru Coffee Break
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

  • Duminica, CATEGORIA D / Peste

1. prezentare pentru 6+1 persoane
2. tematica: Preparate din peste
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod
de preparare)

  • Duminica, CATEGORIA E – Carving

1. prezentare
2. tematica: Fiinta umana si universal
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CLASA COOKING SHOW – Masters of Flames
(Cooking Live Outdoor)
SECTIUNEA AMATORI: Ceaun (ciorba si fel de baza)

cupa moldovei gastronomie 2

In cadrul competitiei fiecare concurent va primi un stand 3m x 3m, masa de lucru, ceaun, arzator, butelie cu gaz lichefiat. Concurentul poate participa individual sau in echipa (maxim 3 persoane). Cantitatea obligatorie de mancare gatita este pentru 100 de portii (maxim 300g/1 portie). Tematica: ciorbe si tocanite bine condimentate.

  • Sambata, CATEGORIA A – Ciorbe

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu
2. tematica: ciorba
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

  • Duminica, CATEGORIA B – Fel de baza

1. prezentare pentru 100 persoane + 1 pentru juriu
2. tematica: fel de baza
3. preparatul trebuie sa fie insotit de denumire si reteta (ingrediente, cant., mod de preparare)

CRITERIILE DE EVALUARE, PUNCTAJ SI PREMII

  • Criteriile de evaluare pentru bucataria calda ( toate categoriile de concurs, respectiv cupe):

1. prezentare – inovatie (prezentare eleganta, apetisanta, originala) – max. 25 puncte.
2. compozitie (armonizarea culorilor, aromelor, combinarea corecta a materiilor prime, dimensiunea preparatului) – max. 25 puncte
3. tehnica de lucru profesionala (corecta preparare de baza a alimentelor) – max. 25 puncte
4. aranjare – servire – igiena (aranjare curata, ordonata, fara decoruri necomestibile, usor de servit, corecta exploatare a spatiului de lucru ) – max. 25 puncte

A. 60 – 69 puncte – diploma de participare
B. 70 – 79 puncte – medalie de bronz
C. 80 – 89 puncte – medalie de argint
D. 90 – 99 puncte – medalie de aur

Se vor castiga locurile I, II si III, respectiv medalia de aur, argint si bronz.

  • Criteriile de evaluare pentru prezentarea artistica:

1. prezentare si forma max. 25 puncte
2. compozitie si conceptie max. 25 puncte
3. grad de dificultate max. 25 puncte
4. originalitate si inovatie max. 25 puncte

INFO

Tel. +40 731 342 274

E-mail: iulia.dragut@gmail.com

www.campionatdegatit.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: