Cumparat cu 3 dolari si vandut cu 2,25 milioane

Bolul cumparat la o ”vanzare din garaj” in Statele Unite era de fapt o piesa antica din perioada dinastiei Song de Nord si are o vechime estimata la 1000 de ani. Bolul chinezesc a fost cumparat cu 3 dolari si vandut de Casa de licitatii Sotheby cu suma record de 2,25 milioane USD.

Bolul chinezesc vechi de 1000 de ani

Bolul alb a fost vandut la o licitatie desfasurata la New York, in deschiderea sesiunii, dupa ce a fost catalogat ca fiind o pretioasa si rara relicva cinezeasca. Sotheby a declarat ca piesa a fost cumparata de un dealer londonez pentru 2,25 milioane, cu mult peste suma estimata initiala de maxim 300.000 USD.

Persoana care a a introdus  bolul la licitatie l-a cumparat in 2007,  la o ”vanzare din garaj” si l-a expus in sufragerie timp de cativa ani. A devenit curios cu privire la originea sa,  fapt care l-a determinat sa solicite opinia unui expert. Astfel a descoperit ca mica piesa de ceramica chinezeasca ar putea fi extrem de valoroasa. Pretul la care s-a vandut bolul in cadrul licitatiei de arta si ceramica fina chinezeasca a surprins pe toata lumea, inclusiv pe organizatorii licitatiei.

Bolul din perioada dinastiei Song de Nord are 12,5 cm inaltime si este alb.

Dinastia Song (in chineza 宋朝, Sòng Cháo; sʊŋ tʂʰɑʊ̯) a fost dinastia conducatoare a Chinei intre 960 si 1279; a urmat dupa Perioada Celor Cinci Dinastii si a Celor Zece Regate, si a fost urmata de Dinastia Yuan. Dinastia Song a fost primul guvern din istoria lumii care a emis bancnote, si primul guvern chinez care si-a infiintat o flota marina permanenta. In timpul acestei dinastii s-a folosit pentru prima oara praful de pusca, si a inceput sa se foloseasca busola pentru gasirea nordului. (wikipedia.org)

Sursa: www.guardian.co.uk

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Turneul international Romanian Music Journey ajunge si la Iasi

Expozitia de arta ”Dante ilustrat de copii” | ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

Expoziție și lansare de catalog la Muzeul de Artă „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”

SanoPass lansează abonamentele de fitness cu servicii medicale incluse

Scrie un comentariu: