Cumparat cu 3 dolari si vandut cu 2,25 milioane

Bolul cumparat la o ”vanzare din garaj” in Statele Unite era de fapt o piesa antica din perioada dinastiei Song de Nord si are o vechime estimata la 1000 de ani. Bolul chinezesc a fost cumparat cu 3 dolari si vandut de Casa de licitatii Sotheby cu suma record de 2,25 milioane USD.

Bolul chinezesc vechi de 1000 de ani

Bolul alb a fost vandut la o licitatie desfasurata la New York, in deschiderea sesiunii, dupa ce a fost catalogat ca fiind o pretioasa si rara relicva cinezeasca. Sotheby a declarat ca piesa a fost cumparata de un dealer londonez pentru 2,25 milioane, cu mult peste suma estimata initiala de maxim 300.000 USD.

Persoana care a a introdus  bolul la licitatie l-a cumparat in 2007,  la o ”vanzare din garaj” si l-a expus in sufragerie timp de cativa ani. A devenit curios cu privire la originea sa,  fapt care l-a determinat sa solicite opinia unui expert. Astfel a descoperit ca mica piesa de ceramica chinezeasca ar putea fi extrem de valoroasa. Pretul la care s-a vandut bolul in cadrul licitatiei de arta si ceramica fina chinezeasca a surprins pe toata lumea, inclusiv pe organizatorii licitatiei.

Bolul din perioada dinastiei Song de Nord are 12,5 cm inaltime si este alb.

Dinastia Song (in chineza 宋朝, Sòng Cháo; sʊŋ tʂʰɑʊ̯) a fost dinastia conducatoare a Chinei intre 960 si 1279; a urmat dupa Perioada Celor Cinci Dinastii si a Celor Zece Regate, si a fost urmata de Dinastia Yuan. Dinastia Song a fost primul guvern din istoria lumii care a emis bancnote, si primul guvern chinez care si-a infiintat o flota marina permanenta. In timpul acestei dinastii s-a folosit pentru prima oara praful de pusca, si a inceput sa se foloseasca busola pentru gasirea nordului. (wikipedia.org)

Sursa: www.guardian.co.uk

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: