Cum să te ferești de fraude la achiziția unui apartament

achizitie locuinta

De multe ori se întâmplă, în urma entuziasmului care vine o dată cu ideea de locuință nouă, ca viitorii proprietari să nu fie atenți la unele aspecte-cheie, care ar trebui să ateste deplina siguranță a tranzacției, lăsându-se astfel expuși la diverse fraude. Iată câteva sfaturi pentru evitarea acestor situații de la specialiștii Wizmo.ro, noua platformă imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial cât și celui de business.

Pentru că achiziția unui apartament este o investiție pe care cei mai mulți o fac o dată în viață, aceștia trebuie să își acorde suficient timp pentru a se asigura atât de corectitudinea și transparența procesului de cumpărare, cât și de calitatea locuinței respective”, spune Cosmina Mușeat, Business Development Manager,  Wizmo.ro.

Cele mai întânite cazuri de înșelăciuni imobiliare se referă la ascunderea adevărului în ceea ce privește materialele de construcție, existând riscul ca acestea să fie ieftine și de proastă calitate, structura de rezistență fragilă, pereții interiori din rigips. Toate acestea, pe lângă faptul că produc constant neplăceri legate de zgomotul din imobil, pot duce în timp la avarii grave.

Cei care intenționează să cumpere un apartament au dreptul să solicite mai multe documente: Planul Urbanistic Zonal (PUZ), autorizația de construcție (în cazul apartamentelor noi), autorizația de construcție pentru modificări în apartament (în cazul apartamentelor vechi), cadastrul, garanția imobilului, avizul tehnic, toate avizele necesare demararii si derularii proiectului, receptia finala si avizele celor de la Siguranta in Constructii.

De asemenea, trebuie să verifice, în cazul apartamentelor noi, ca terenul pe care este construit imobilul să nu aibă litigii și să nu fie contestată autorizația de construcție. Cumpăratorul poate solicita dezvoltatorului contractul de antrepriză, pentru a verifica garanțiile oferite de constructor, dar și provenienta materialelor și a echipamentelor folosite. Ar trebui să fie disponibile în dosarul cu acte oferit de către dezvoltator și rapoartele inginerilor de șantier realizate pe parcursul construcției.

În plus, este recomandat ca atât constructorul, cât și antreprenorul general, să fie companii cu istoric. La fel, nu este recomandat să achiziționăm locuințe în complexe încă nefinalizate, deși a devenit o practică des întâlnită, în special în București, nici în complexe aflate în insolvență.

Și apartamentele care se vând la subpreț ar trebui să ridice semne de întrebare, de regulă acestea ascund încercări de fraudare.Este important de verificat și dacă dezvoltatorul are datorii importante la stat, existând pericolul popririlor si al executărilor silite, dacă are deja imobilul ipotecat sau întârzieri de plată la credite.

O altă serie de documente trebuie să includă: actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini (sau extrasul din cartea funciară), care trebuie să conțină numele proprietarului, numărul de ordine și numărul cadastral al imobilului, suprafața terenului, titlul de proprietate, dacă are sau nu ipotecă sau dacă există un process pe rol pentru datorii și restricție de vânzare, pe care o pun în general asociațiile de proprietari pentru datoriile la întreținere și care ar trebui să fie menționată cu roșu în certificatul de sarcini; un certificat fiscal, care arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă; titlul de proprietate, pe care nu trebuie să apară ștampile neclare, ștersături, semnături ale notarilor care nu pot fi descifrate.

Un alt document care poate fi relevant și să cântărească foarte mult în decizia de cumpărare este cartea imobilului, care spune foarte multe lucruri despre istoria sa: când au început, când s-au finalizat lucrările de construcție și ce tip de material s-au folosit, dacă figurează ca declarate la primărie sau la Inspectoratul de Stat în Construcții. În cazul blocurilor construite recent, există pericolul ca durata de construcție să nu fie suficient de îndelungată pentru ca zidăria, tencuiala, betonul să se poată usca așa cum trebuie. De obicei, acest tip de locuințe făcute în grabă, sunt listate la un preț scăzut.

Cu ajutorul unui inginer în construcții, este recomandat să fie verificate și eventualele infiltraţii de apă în subsol, segregări ale stâlpilor în cazul în care construcția este la roșu, dacă imobilul este racordat la canalizarea din oraș. În cazul blocurilor care au fosă septică, apa menajeră este foarte dură și poate afecta major mașinile de spălat, dar chiar și conductele.

Nu în ultimul rând, cei care doresc să achiziționeze un apartament direct de la actualul proprietar trebuie să verifice personal toate actele acestuia, inclusiv cele de identitate. În cazul în care intervine un dubiu, fie foarte mic, trebuie solicitată imediat schimbarea notarului.

Există notari care sar peste anumite acte importante, precum adeverința obligatorie de la asociația de proprietari, adeverința obligatorie din partea regiei de electricitate sau peste prezentarea obligatorie a certificatului energetic la semnarea notarială. Ca o măsură de siguranță în plus, viitorii cumpărători pot să nu accepte să meargă la notarul propus de vânzător.
Wizmo.ro este o platformă imobiliară dedicată în aceeași măsură segmentului rezidențial și celui de business, creată de o echipă mixtă de specialiști în domeniile real estate, marketing și IT, care și-au propus să aducă un suflu nou și mai multă transparență pieței anunțurilor imobiliare.  În acest sens, Wizmo.ro oferă un instrument unic în România – sistemul de review-uri prin care utilizatorii pot oferi feedback relevant, care va fi utilizat pentru creșterea calității serviciilor, atât din partea dezvoltatorilor, cât și din partea agențiilor specializate.

INFO

Wizmo.ro

www.wizmo.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: