Cum sa intretii parchetul

parchet-1

Podeaua din lemn este foarte potrivita in cazul persoanelor alergice, insa este o suprafata pretentioasa cu multe restrictii in privinta ingrijirii. Iata cateva solutii pentru protejarea si intretinerea podelei din lemn pentru ca aceasta sa reziste cat mai multi ani in stare buna.

Pasul 1. Foloseste aspiratorul in locul maturei sau carpei. Acesta va trage si praful din striatiile lemnului, pentru o mai buna protectie impotriva alergiilor si microbilor. Foloseste capatul special al aspiratorului, astfel incat sa nu zgarii suprafata. De asemenea, aspiratorul in sine trebuie sa aiba rotile fine, pentru ca atunci cand il transporti prin camera sa nu zgarie suprafata.

Pasul 2. Foloseste doar detergent special pentru lemn si niciodata unul din alta categorie. Daca este absolut necesar foloseste mopul, insa cu avertismentul ca acesta trebuie sa fie doar putin umezit sau foarte bine stors. Orice surplus de apa va scurta durata de viata si aspectul lemnului. Daca ai posibilitatea, sterge parchetul cu solutie sau spray pulverizat pe o laveta sau cu servetele umede pentru lemn.

Pasul 3. In camerele cu lumina solara puternica sau ferestre mari, foloseste jaluzele sau perdele, in special in orele de pranz, deoarece razele de soare puternice pot deteriora lemnul si finisajul acestuia.

Pasul 4. Foloseste covoare sau mochete pentru zonele cu trafic intens. Aseaza un covor sub scaunul de la calculator sau in fata canapelei, precum si in zona mesei in care servesti masa sau cafeaua. Muta covoarele periodic si verifica aspectul lemnului din zonele acoperite. Acesta se va pastra intr-o stare mai buna decat cel din zonele descoperite, iar diferenta poate deveni vizibila.

Pasul 5. Nu folosi covoare sau mochete care au cauciuc sau vinil pe partea care intra in contact cu podeaua. Aceste materiale produc condens si pastreaza umezeala dedesubt, deteriorand lemnul si favorizant producerea mucegaiului.

Pasul 6. Sterge petele imediat dupa ce le observi. Inlatura surplusul cu un servetel de hartie sau o carpa moale uscata. Daca zona ramane colorata sau lipicioasa, poti folosi un servetel umed special pentru lemn sau o laveta usor umezita.

Sursa: acasa.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: