Cum pui în mişcare neuronii

aplicatie-app-lumosity-gadget-my-love-foto

(Lucian ROTARU)

În ultimii ani au fost lansate un număr mare de aplicaţii pentru dispozitivele mobile care pretind că ajută la dezvoltarea creierului. Lăsând la o parte jocurile clasice precum integramele, jocurile de tip Sudoku şi puzzle, săptămâna aceasta la rubrica „Gadget, My love” vă prezentăm trei aplicaţii concepute cu scopul de a îmbunătăţi activităţile creierului.

„Lumosity” este una din cele mai apreciate aplicaţii de acest gen şi, pe lângă programul pentru iPad şi iPhone, are avantajul de a putea fi accesat şi online pe www.lumosity.com. Aplicaţia oferă programe personalizate care te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria, atenţia, viteza de răspundere, flexibilitatea şi capacitatea de a rezolva probleme. Creatorii acestui soft susţin că „Lumosity” are la bază ştiinţa neuroplasticităţii potrivit căreia creierul poate fi reorganizat şi activitatea acestuia poate fi îmbunătăţită cu ajutorul unor provocări construite special în acest sens.

După completarea unui chestionar în care fiecare utilizator va preciza ce doreşte să realizeze pentru fiecare din cele cinci categorii menţionate, aplicaţia va genera un program personalizat de jocuri care ar trebui să pună în mişcare neuronii potriviţi. Anumite funcţii ale creierului sunt „lucrate” în sesiuni de 10-15 minute, în fiecare zi, printr- o serie de jocuri solicitante. De exemplu, pentru îmbunătăţirea memorie există jocuri care au la baza reţinerea unor simboluri. Un alt joc ce testează flexibilitatea iti va cere ca în decurs de 60 de secunde să stabileşte corect cât mai multe asocieri între cuvinte şi culori (de exemplu, cuvântul „rosu” este scris cu culoare albastră). Aplicaţia te ajută să-ţi monitorizezi performanţa pentru fiecare categorie şi să ţii evidenţa progresului. „Lumosity” este un serviciu gratuit, dar pentru a debloca toate funcţiile trebuie achiziţionat un abonament lunar ce variază între 7 şi 15 euro în funcţie de perioada acestuia.

fit-brain-sparkys-adventures-foto-gadget-my-loveUn alt serviciu asemănator este denumit „FitBrain” şi oferă mai multe aplicaţii pentru dispozitivele mobile. Cea mai de succes aplicaţie a lor este denumită chiar „Fit Brain Trainer” şi este disponibilă în browser, dar şi pe telefoanele şi tabletele cu iOS şi Android. „Sparky’s Advenures”, o aplicaţie construită pentru copii cu vârste între 2 şi 8 ani, oferă jocuri de cunoaştere care se adaptează în funcţie de vârsta şi de abitităţile acestora. Softul îi ajută pe cei mici să-şi îmbunătăţească memoria, logica, viteza de reacţie şi concentrarea, iar părinţii pot vizualiza progresul acestora într-o secţiune specială a aplicaţiei ce poate fi parolată.

Într-un articol din The Guardian sunt puse la indoială promisiunile acestor aplicaţii şi autorul citează mai multe studii care au demostrat că dacă un utilizator devine mai bun, de exemplu, la un joc de memorie, nu înseamnă că îndemânarea dezvoltată aici poate fi corelată cu sarcini reale din viaţa de zi cu zi sau cu o îmbunătăţire a IQ-ului.

Tu crezi că aceste aplicaţii te ajută să-ţi dezvolţi activităţile cerebrale? Aşteptăm răspunsurile pe pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/GadgetMyLove.
  • Sursă: www.ziaruldeiasi.ro. Articol publicat în ediția tipărită de miercuri, 29 ianuarie 2014, nr. 16 (6903), pagina 7A.
ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: