Cum ne pot deveni robotii cei mai buni prieteni

Potrivit unui proiect initiat de oameni de stiinta din Europa, robotii ar putea deveni parteneri de joaca si de teme ai copiilor. Daca pana acum doar oamenii erau capabili sa dezvolte o relatie afectiva fata de roboti, in timp si reciproca ar putea fi posibila.

Robotul prieten

De altfel, proiectul ALIZ-E  isi propune tocmai acest lucru: dezvoltarea ” teoretica si practica a unui sistem prin care un robot sa poata construi o interactiune credibila, afectiva cu un copil/tinar pentru o mai mare sau mai mica perioada de timp, continua sau intrerupta”.

Bazat pe fonduri europene, acest proiect isi propune sa mareasca interactiunea om-robot  de la citeva minute pina la durata unei zile. Interactiunea non-verbala va fi unul dintre obiectivele fundamentale ale cercetarii, cercetatorii incercand sa ii determine pe roboti sa isi adapteze comportamentul in functie de reactiile persoanelor cu care interactioneaza.

In ALIZ-E  sint implicati cercetatori din Germania, Franta Italia, Olanda si Marea Britanie. Acum nu va ganditi ca asta inseamna vom ajunge la relatii de casatorie om-robot. Proiectul nu isi propune ceva atat de extrem. Insa, simplul fapt ca un robot poate fi determinat sa isi aminteasca o persoana dupa ce a petrecut ceva timp cu ea, reprezinta un pas important spre crearea unei inteligente artificiale cu adevarat “prietene” noua.

Dar oare ne dorim acest lucru?  Unii dintre noi ar putea fi deranjati de aceasta idee, pe cind altii, singuri de sarbatori, s-ar putea sa se simta, intr-un fel ciudat, atrasi de aceasta perspectiva.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: