Cum facem fotografii panoramice cu telefonul mobil

(Lucian ROTARU)

Fotografiile panoramice au un unghi foarte larg, pot capta un câmp vizual mult mai mare față de cel obișnuit al unei camere și dau senzația de spațiu tridimensional. Aceastea sunt create cu ajutorul unei aplicații speciale care poate uni mai multe fotografii realizate din același loc.

Cum facem fotografii panoramice cu telefonul mobil - Aplicatia Cycloramic iOSVersiunile noi de Android, Windows Phone și iOS (doar pe iPhone 4S și iPhone 5) au această funcție incorporată în modulul camerei foto și nu este nevoie instalarea unei alte aplicații. Panoramele pot fi realizate în doar câteva secunde, iar principiile de funcționare sunt aceleași indiferent de telefon sau sistem de operare. Utilizatorul trebuie să stea în același loc în timp ce realizează o panoramăși, după apăsarea butonului de captare, trebuie să miște ușor telefonul în direcțiile dorite de la un capăt la altul. Aplicația va face o serie de fotografii pe care le îmbină în timp real, astfel încât se va observa pe ecranul telefonului imaginea realizată până în acel moment. Rezultatul final poate fi salvat pe telefon și distribuit pe email, Facebook, Twitter sau alte rețele de socializare.

Unele telefoane mai vechi nu au această funcția prestabilită, astfel încât e necesară instalarea unei aplicații. Pentru telefoanele Apple și cele cu sistemul Windows Phone aplicația „Photosynth” a celor de la Microsoft este disponibilă gratuit și oferă o soluție decentă pentru a crea panorame. În plus, exista și o versiune de „Photosynth” pentru calculator sau laptop cu care se pot crea astfel de fotografii cu imagini surprinse de pe o camerăfoto digitală.

O aplicație mult mai interesantă poate realiza astfel de panorame în mod automat prin mișcarea telefonului cu ajutorul vibrațiilor. Telefonul trebuie poziționat vertical pe o suprafața plană, iar aplicația „Cycloramic” va realiza o panoramă sau va filma învârtindu-se la 360 de grade. „Incredibil, telefonul, balansându-se datorită vibraţiilor, se roteşte de unul singur. Cel mai ciudat lucru pe care l-ai văzut vreodată. Foarte bună pentru a câştiga pariuri sau pentru a genera noi religii”, scria David Pogue, redactor la The New York Times. Aplicația a fost lansată la sfârşitul anului 2012 și a fost foarte apreciată de publicațiile dedicate tehnologiei. „Cycloramic” este disponibil doar pe telefoanele Apple în acest moment și costă 1 dolar.

http://www.youtube.com/watch?v=Brfr7–6ESc

În unele situații imaginile panoramice sunt preferate în defavoarea fotografiilor clasice. Acestea pot fi soluția perfectă atunci când se dorește captarea unui peisaj ce nu poate fi surprins într-o singură fotografie sau atunci când utilizatorul dorește să realizeze o imagine cu unghi de până la 360 de grade într-o încăpere sau nu numai.

Știai că modul Street View de pe Google Maps sau Norc.ro este posibil datorită unei tehnologii avansate cu care sunt create panorame la 360 de grade la o anumită distanțăși poziționate pe o hartă? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: