Cristian Tudor Popescu si Emil Hurezeanu la Iasi

 

Afis-Conferinta si lansare de carte - Cristian Tudor Popescu, IasiEditura Polirom si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita vineri, 2 martie, la ora 13.00, in Aula Magna „Mihai Eminescu”, la o intilnire cu Cristian Tudor Popescu, care va sustine o conferinta pe tema: „Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)”.

Tema conferintei este si titlul celui mai recent volum semnat de Cristian Tudor Popescu, aparut de curind in colectia „CINEMA” a editurii Polirom, care va fi lansat cu acest prilej. Volumul ”Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989)”, prima carte despre film semnata de Cristian Tudor Popescu, va fi prezentat de Emil Hurezeanu.

Pornind de la filme ale unor monstri sacri ca Griffith, filmele sovietice de propaganda ale deceniului trei (inclusiv Eisenstein) sau cele propagandistice naziste (Leni Riefenstahl), volumul prezinta filmul rominesc de fictiune – de la peliculele interbelice, incepind cu Razboiul de independenta, pina la cele ale epocii comuniste. Acestea din urma sint diferentiate in functie de perioadele in care au fost produse si de evolutiile politice specifice perioadelor respective si sint urmate de numeroase studii de caz, intre care Directorul nostru, Puterea si Adevarul, dar si filme antisistem precum Reconstituirea.

Volumul cuprinde capitolele: Propaganda si cinematograful • Propaganda si filmul de fictiune • Inceputurile influentei cinematografului asupra realitatii • Cinematograful sovietic de propaganda • Cinematograful romanesc de propaganda

Filmul romanesc de fictiune s-a nascut cu propaganda politica in el, ca un copil infectat cu HIV inca din pintecele mamei. Istoria lui a fost dublata de istoricul bolii. Pe linga semnele specifice cresterii, in fiecare etapa de viata, tumorile, eruptiile, plagile s-au dezvoltat si ele. Cosurile pubertatii filmului romanesc au aparut linga bubele sindromului imunodeficientei politice. Din cele 550 de pelicule ale perioadei comuniste, aproximativ 222 (adica 40%) pot fi considerate ca avind caracter politic, propagandistic, restul fiind divertisment, comedie muzicala, filme pentru copii – proportia lui Lenin (60% propaganda, 40% divertisment) fiind totusi inversata. Cu prea putine exceptii, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evolutie ale PCR. A fost mai intii prosovietica, internationalista, antiromaneasca, apoi national-comunista, anticitadina, antiintelectuala, antioccidentala, vehicul al cultului lui Ceausescu.” (Cristian Tudor Popescu)

Conferinta va fi moderata de George Onofrei, redactor sef al Suplimentului de Cultura.

CRISTIAN TUDOR POPESCU a mai publicat la Editura Polirom: Vremea minzului sec (ed. a II-a, 1998), Copiii fiarei (ed. a II-a, 1998), Timp mort (1998), Omohom (2000); Romania abtibild (2000), Un cadavru umplut cu ziare (2001), Nobelul romanesc (2002), Libertatea urii (2004), Luxul mortii (2007), Cuvinte rare (2009).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: