„Creangă 185” la BCU Iasi

Născut la 1 martie 1837 în Humulești, Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române, cunoscut mai ales pentru „Poveștile” și „Amintirile din copilărie”, opere publicate mai întâi în revista „Convorbiri literare”, apoi în volum.

Înainte de a fi creator de literatură, Creangă a fost învățător, în anii petrecuți la catedră revoluționând stilul de predare în școală. Este autorul primului abecedar în grafie latină. „Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară”, foarte apreciat în epocă.

Evenimentul prilejuit de sărbătorirea a 185 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă reunește următoarele expoziții:

  • Expoziția de carte „Nu știu alții cum sunt…”, organizată de Departamentul Colecții Speciale, aduce în fața publicului manualele institutorului Creangă, primele ediții ale operei acestuia, câteva texte cu corecturi aparținând scriitorului, pagini de manuscris și cărți poștale de epocă. Mai sunt expuse ediții ale „Poveștilor” ilustrate de D. Stoica, Th. Kiriakoff, Noël Roni, Eugen Taru ș.a.
  • Expoziția „Lumea poveștilor lui Creangă”, organizată în parteneriat cu Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, Catedra de Arte Vizuale, reunește desene ale elevilor care oferă vizitatorilor propria lor viziune și interpretare plastică a operei lui Creangă, sub îndrumarea doamnei prof. Andreea Vasluianu şi a doamnei prof. Sorina Bârsan.
  • Fragmente din „Amintiri din copilărie” în lectura actorului Viorel Vârlan, moment organizat în parteneriat cu Teatrul Luceafărul Iași.

Vernisajul va avea loc în ziua de 11 martie 2022, începând cu ora 11.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Expozițiile vor putea fi vizitate în perioada 11 martie – 11 aprilie 2022.

Intrarea este liberă.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

FBwww.facebook.com/BCUIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: