Corneliu Porumboiu vine la Iasi cu ”Comoara”

comoara---iasi

Luni, 1 iunie, la ora 20.00, va avea loc la Cinema City din incinta Iulius Mall, proiecția de gală a filmului Comoara, cu participarea regizorului Corneliu Porumboiu și a actorilor Cuzin Toma și Adrian Purcărescu. Publicul din Iași se va putea întălni cu realizatorul și protagoniștii celui mai recent film românesc premiat la Cannes.

COMOARA intra in cinematografe la numai o saptamana de la proiecția de la Festivalul Internațional de la Cannes, din cadrul selecției oficiale Un Certain Regard. În cadrul galei de decernare, lui Corneliu Porumboiu i-a fost acordat Premiul Un Certain Talent, pentru filmul COMOARA | THE TREASURE.

Mai jos puteți citi câteva aprecieri ale presei internaționale după proiecțiile filmului lui Porumboiu la Cannes:

„O minunată fabulă despre România de azi, o frumoasă demonstraţie a umorului tipic românesc” – Les Inrockuptibles

„O gură de aer proaspăt.“ – Il Gazetino
„Cu acest film, secțiunea Un Certain Regard prinde culoare.” – Coming Soon

„Jucăuș și inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce îmbină delicat umorul cu o imersiune în istoria recentă a României. (…) Talentatul regizor nu ratează ocazia de a relata o poveste savuroasă.“ – Cineuropa

„Momente de comedie pură, umor degajat. Incredibil.“ – Stanze di Cinema

„Porumboiu este cu siguranță unul dintre cei mai originali cineaști apăruți în istoria recentă.“ – Screen International

„În filmele lui Porumboiu nu primești niciodată doar ce vezi. Ele conțin o bogăție ce e gata să fie descoperită la o privire mai atentă.“ – Hollywood Reporter

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d’Or în 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar  în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Filmul Comoara va avea premiera în România la finalul acestei săptămâni și va rula în 30 de cinematografe din 19 orașe. În Constanța, filmul este programat la Cinema City din incinta Maritimo Mall. Regizorul și actorii se vor întâlni cu publicul din Constanța duminică, 30 mai, la ora 18.00, înainte de începerea proiecției

Sinopsis: Costi (Cuzin Toma) lucrează la primărie și duce o viață liniștită, cum îi place lui să spună. Seara obișnuiește să-i citească povești fiului său de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.   Într-o seară, un vecin, Adrian (Adrian Purcărescu), îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate.  Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Rolurile principale sunt interpretate de: Cuzin Toma (Las Fierbinți, Aferim, Câinele japonez, Domnișoara Cristina),  Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soția lui, Cristina și băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani.  În alte roluri îi puteți vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurențiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat și la Când se lasă seara peste București sau Metabolism, iar producția este asigurată de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International. Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea  HBO România, Nestle și UPC România.

Corneliu Porumboiu este regizor și scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Polițist, Adjectiv (2009),  Când se lasă seara peste București sau Metabolism (2013) și documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în sectiunea Forum.

Parteneri: Europa FM, Dacia, Institutul Cultural Român, TVR, Cocor Media Channel, Tudor. Personal Taylor, Cinemagia, Music Channel, Cărturești, Urban.ro, Cinema Rx, Digi 24, TV Blog, 220.ro, Cinefan, B1TV, Sub 25, Apropotv.ro, Film Reporter, All About Romanian Cinema, Veioza Arte, Cooperativa Urbană, Locked In – Room Escape Challenge, Ziarul de Iași, Absolut Media.

INFO

www.filmulcomoara.ro

www.facebook.com/filmulcomoara

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: