Coproductie romano-poloneza la Teatrul Luceafarul

Bugetul de producţie spectacole al Teatrului “Luceafărul” Iaşi este mai bogat de cîteva zile graţie cîştigării unui grant internaţional. Institutul Cărţii din Varşovia a scos la licitaţie, în luna mai, o sumă consistentă pentru cofinanţarea unor proiecte naţionale şi internaţionale care promovează ideile şi opera lui Janusz Korczak.

kajtus-czarodziej

Echipa poloneză va monta în scena mare a Teatrului "Luceafărul", cu o distribuţie ieşeană, o versiune modernă a romanului ''Kajtus, vrăjitorul'' de Janus Korczak, lucrare considerată un fel de Harry Potter a polonezilor.

În Polonia, 2012 este declarat Anul Janus Korczak, personalitate de la a cărui moarte tragică, în lagărul de la Treblinka, se împlinesc 70 de ani. Necunoscut încă în România, scriitorul polonez este recunoscut la el acasă şi în lume prin contribuţiile semnificative la cultura care se adresează copiilor. Pedagog, militant pentru drepturile celor mici, autor de cărţi, operele sale reprezintă un punct de plecare pentru Convenţia privind Drepturile Copilului.

La licitaţia de la Institutul Cărţii s-au înscris cca 40 de aplicanţi, doar 18 regăsindu-se pe lista finală; unul dintre cîştigători este Teatrul ieşean, singura instituţie de spectacole, alături de aşezăminte europene de prestigiu din Franţa, Elveţia, Polonia,Germania, Cehia. Teatrul “Luceafărul” a obţinut 10.000 Euro pentru realizarea în co-producţie a unui spectacol inspirat din opera lui Korczak. Institutul Polonez din Bucureşti, un partener de cursă lungă al aşezămîntului ieşean, va contribui şi el cu 3000 Euro.

Pentru prima dată în istoria sa instituţională, Teatrul “Luceafărul” va lucra cu un regizor din străinătate, de fapt cu o echipă de realizatori din străinătate, într-o coproducţie româno-poloneză. Şcoala poloneză de artă teatrală este redutabilă, iar cea de arta animaţiei, de asemenea.

Echipa care va veni la Iaşi este alcătuită din regizorul Konrad Dworakowski, scenografa Marika Wojciechowska, muzicianul Piotr Klimek, designerul video Michal Zielony. Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori polonezi din noul val al domeniul animaţiei. A lucrat în teatre din Varşovia, Wrocław, Lodz etc. Montarea sa Bruno Schulz – istoria imaginaţiei păcătoase a obţinut Premiul “Masca de Aur” acordat de criticii polonezi, iar regizorul a obţinut Premiul pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Teatru din Opole. Spectacolul a fost invitat şi în cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret (FITCT), organizat de “Luceafărul”. Stilul său ilustrează perfect noţiunea de artă pentru întreaga familie, practicînd un teatru inteligent, subtil, promovînd valori morale precum libertatea şi curajul.

Echipa poloneză va monta în scena mare a Teatrului “Luceafărul”, cu o distribuţie ieşeană, o versiune modernă a romanului Kajtus, vrăjitorul de Janus Korczak, lucrare considerată un fel de Harry Potter a polonezilor.

Premiera va avea loc la începutul lunii octombrie, în cadrul celei de-a Va ediţii a FITCT Iaşi. Pentru actorii ieşeni este vital să lucreze cu creatori cît mai diverşi, cu stiluri diferite, în mizanscene inovatoare, în proiecte provocatoare, care să le stimuleze creativitatea.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: