Coproductia romaneasca „Aglaja” – marele premiu la Festivalul de Film Golden Orange din Antalya, Turcia

Coproductia romaneasca „Aglaja” - marele premiu la Festivalul de Film Golden Orange din Turcia“Aglaja”, ecranizarea romanului “De ce fierbe copilul in mamaliga”, o coproductie Ungaria/ Polonia/ Romania, a castigat marele premiu al Festivalului de Film Golden Orange din Antalya (Turcia), care a avut loc intre 6 si 12 octombrie.

Lungmetrajul regizat de Krisztina Deak a obtinut, sambata, premiul pentru cel mai bun film si premiul asociatiei criticilor de film, decernate de juriul Festivalului International de Film Golden Orange Antalya, condus de un detinator al premiului Oscar, regizorul Istvan Szabo.

Din distributia filmului fac parte Eszter Onodi, fetita Babett Javor si cunoscutul artist al Teatrului Maghiar din Cluj Bogdan Zsolt, castigatorul a doua premii UNITER (Uniunea Teatrala din Romania) pentru cel mai bun actor.

“Aglaja” este o coproductie intre Inforg Studio (Ungaria), Hai-Hui Entertainment (Romania) si Opus Film (Polonia) si a fost sprijinita de Centrul National al Cinematografiei si Eurimages.

Filmul este ecranizarea romanului Aglajei Veteranyi “De ce fierbe copilul in mamaliga”, o poveste a unei familii de circari care se afla mereu pe drumuri. Actiunea filmului se desfasoara in perioada Romaniei comuniste. Viata familiei este vazuta prin ochii unui copil, care nu cunoaste dragostea sau mila, a carui existenta se invarte in permanenta in lumea circului, singura pe care o cunoaste. Fetita traieste cu frica permanenta ca mama sa – femeia cu “parul de otel” – va muri intr-o zi, cazand de la mare inaltime.

Romanul a fost dramatizat intr-un spectacol memorabil, in regia lui Radu Afrim, la Teatrul Odeon din Capitala.

Lungmetrajul “Aglaja” (“De ce fierbe copilul in mamaliga”) va fi prezentat la Zilele Filmului Maghiar, ce vor avea loc la Bucuresti, in perioada 19 – 25 noiembrie, dar si la festivalul Alter-Native, care are loc la Targu Mures in perioada 7 – 11 noiembrie.

Krisztina Deák a mai regizat, printre altele, titlurile “Who the Hell’s Bonnie and Clyde?” (2004) si “Jadviga’s Pillow” (2000), pentru care a primit premiul special al juriului la Hungarian Film Week.

Sursa: Ziarul de Iasi

TRAILER

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Romanian Creative Week: festival de modă, concerte și tabără muzicală, cinematografie și arte vizuale

Sneakerși în ediție limitată la GRID, noua locație din Palas

Expoziție inedită de construcții LEGO, la Iulius Mall Iași

VegFest Iași, 4-6 iunie 2021

Scrie un comentariu: