Controversatul Noel Gallagher

La Power Play avem astazi de sarbatorit un compozitor destul de irascibil, insa dupa parerea multor critici, extrem de talentat. E vorba despre Noel Gallagher, liderul fostei trupe britanice Oasis.

Noel Thomas David Gallagher s-a nascut pe 29 mai 1967 in Longsight, Manchester. Crescut in suburbiile din Burnage, Noel a avut o copilarie nefericita, tatal batandu-i des pe cei trei frati. Alaturi de Paul si Liam, Noel pleca de acasa cu zilele, furand biciclete si vanzandu-le ca sa aiba ce manca. Pana la 16 ani avea deja o reputatie de bataus si un dosar consistent la politie. Inspirat de The Stone Roses si The Smiths, Noel a inceput sa cante la chitara la 14 ani, insa a compus primele piese abia in 1989 dupa ce a intrat in grupul Inspiral Carpets ca roadie. A mers cu acestia in turneu timp de trei ani, iar cand s-a intors din partea americana a turneului a aflat ca fratele sau Liam devenise vocalistul unei trupe locale. Noel s-a lipit repede de grup, i-a convins pe restul membrilor sa schimbe numele in “Oasis” si a inceput sa compuna pentru caseta demo a trupei.

In mai 1993 a reusit sa impresioneze un director de la casa de discuri Creation Records si acesta a acordat grupului Oasis creditul necesar pentru albumul de debut. Aparut in 1994, “Definitely Maybe” a inregistrat un record, fiind cel mai rapid album ajuns “de platina”. Piese ca “Live Forever” sau “Supersonic” au ajuns repede in Top 5, iar Noel si-a putut vedea in continuare de viata dezordonata, impanata cu accese de alcool si droguri. Dealtfel in aceeasi perioada a inceput sa se certe cu Liam, prima consecinta fiind parasirea temporara a trupei Oasis in timpul turneului american. A revenit repede asupra deciziei si dupa o cura de dezintoxicare a scris noile piese pentru albumul “What’s the Story( Morning Glory)” aparut in 1995. Succesul la public i-a facut vedete peste noapte pe Oasis, un aport substantial avandu-l si postul de televiziune MTV care le-a difuzat videoclip-urile in heavy-rotation. Intre 1995 si 2000, componenta Oasis s-a pastrat stabila, desi au mai existat frictiuni intre Liam Gallagher, Noel Gallagher, Paul Arthurs si Paul McGuigan. In toata aceasta perioada, grupul britanic a editat 3 albume “Be Here Now” (1997) care a batut recordul la viteza vanzarilor stabilit tot de ei, “The Masterplan”, o compilatie cu piese rare si unreleased si “Standing on the Shoulder of Giants” (2000) de pe care s-au remarcat “Where Did It All Go Wrong” sau “Go Let It Out” .

Albumul “Heathen Chemistry” din 2002 a fost unul experimental, iar frustrarea vanzarilor destul de slabe si-a pus amprenta asupra comportamentului fratilor Gallagher care s-au luat la bataie pe unde au apucat indiferent ca erau in baruri, pe strada sau chiar in sala de concert. Comportamentul huliganic le-a atras si amenzi de 200.000 de dolari pentru violente stradale, distrugeri de camere de hotel, conducere sub influenta alcoolului si comportament indecent, insa la gramada de bani pe care o facusera cu albumele precedente, cei de la Oasis aveau de unde plati. Au inceput inregistrarea noului material in 2004 dupa ce iarasi au schimbat bateristul si basistul, iar in iunie 2004 au cantat cap de afis la festivalul Glastonbury, cel mai important de brit-pop din insula. Tot acolo au prezentat si cateva din noile compozitii incluse in 2005 pe discul “Don’t Believe the Truth”,”Lyla” si “The Importance of Being Idle” au ajuns in fruntea topului britanic si multi critici au fost de acord ca Oasis au revenit pe drumul cel bun.

Trei ani au mai durat pana la urmatorul album Oasis, “Dig Out Your Soul”, ajuns no.1 in Marea Britanie, insa mai important decat albumul in sine a fost decizia luata de Noel Gallagher, un an mai tarziu, pe 28 august 2009, atunci cand a anuntat ca in urma unei batai cu sticle, pahare si pistoale cu fratele sau, Liam, paraseste Oasis. Cum Noel era piesa de baza in grup, de Oasis vorbim astazi la timpul trecut. Nu s-a retras insa definitiv din muzica, ci a preferat sa continue pe cont propriu. A cantat o perioada solo, apoi si-a format propriul band, Noel Gallagher’s High Flying Birds alaturi de care a promovat in 2011 primul material discografic self-titled, dublu platinat in Marea Britanie, de pe care piese ca “The Death of You and Me”, “Aka What a Life” si “Dream On” s-au facut deja remarcate in topuri.

Un personaj controversat care a spus mereu lucrurilor pe nume si un artist care a castigat mai multi prieteni decat dusmani – Noel Gallagher cel care a avut curajul sa-i infrunte in presa pe greii Damon Albarn si Phil Collins. Ii spunem astazi la multi ani si-l ascultam pe Noel Gallagher alaturi de Oasis cu o piesa din 2002: ”Stop Crying Your Heart Out”.

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: