Contraceptivele duc la cresterea in greutate?

* A.B., 24 de ani, din Iasi: “Am cativa ani de cand iau anticonceptionale pe care le-am schimbat de cateva ori. Am observat insa ca mai ales in ultimul timp am luat ceva in greutate fara ca sa imi fi schimbat obiceiurile alimentare. Poate fi de la anticonceptionale? Este adevarat ca acestea ingrasa? Va multumesc“.

pilule contraceptive_ingrasare

Dr. Luminita Nechita, medic primar medicina generala, cu competenta in planificare familiala, Maternitatea „Elena Doamna” Iasi: “In general. opiniile despre contraceptive sunt contradictorii. Se spune ca ingrasa, provoaca o serie de dereglari metabolice si perturba functionarea intregului organism. Fenomenul de ingrasare depinde intotdeauna de doza de estrogeni continuta in pilula. Studii recente acrediteaza ideea ca unul dintre efectele negative ale pilulelor din primele generatii era ingrasarea, ca o consecinta a retentiei de apa cauzata de estrogeni si de efectul anabolizant al progesteronilor. Contraceptivele hormonale care se folosesc in prezent au o doza minima de hormoni, astfel incat administrarea lor nu este urmata de ingrasare, chiar daca contraceptivul este luat o perioada lunga de timp. Contraceptivele de ultima generatie asigura un control excelent asupra greutatii care se mentine constanta pe toata durata administrarii lor. Insa, in cazul in care ( de obicei dupa administarea de contaceptive orale cu continut ridicat in hormoni) se observa o crestere in greutate, este necesar sa apelezi la medic care sa-ti recomande alt tip de pilule sau alta metoda contraceptiva“.

Cand scade eficienta contraceptivelor

  • Inainte de a te decide pentru o metoda contraceptiva moderna, cantareste riscurile si beneficiile. Avortul reprezinta un risc mult mai mare pentru sanatate decat folosirea preparatelor hormonale;
  • Foloseste contraceptive de ultima generatie, care sunt mult mai bine tolerate de organism si ale caror efecte secundare negative sunt diminuate;
  • Efectul pilulelor contraceptive scade daca te abati de la principiiile de baza: nerespectarea orei sau mai grav, neluarea unei tablete. In acest caz, ia pastila imediat ce-ti aduci aminte! Cel mai bine ar fi sa recurgi si la o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficienta pilulelor este diminuata si de consumul unor antibiotice, sedative, anticonvulsive sau purgative.

Sursa: Ghid pentru Sanatate, Ziarul de Iasi

PE ACEEASI TEMA:

Workshop-uri de nutritie la CUIB

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Oratoriul de Craciun, de J.S. Bach

LGBTea o’clock at Meru!

Banca pentru lectura – expozitie concept la Ateneu

PLM – Stand Up Comedy cu Mocanu, Sergiu si Victor la Club Tribo

Scrie un comentariu: