Până la finalul anului, iesenii pot beneficia de consultatii stomatologice gratuite, în cadrul campaniei nationale ”Zâmbeste România”. 40 de cabinete din judetul Iasi s-au alăturat initiativei. Pentru programări, lista poate fi consultată pe site-ul www.zambesteromania.ro. La nivel national, peste 1.000 de medici dentişti din 30 de judeţe oferă gratuit consultaţii sau detartraje
40 de medici stomatologi din judetul Iasi s-au alăturat din luna aprilie până astăzi campaniei de educare cu privire la igiena orală „Zâmbeşte România”, desfăsurată de GSK Consumer Healthcare prin brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® si Corega®. Acestia oferă consultatii gratuite în cabinetele lor si pot opta să ofere chiar si detartraje gratuite.
Reteaua natională reuneste peste 1.000 de medici stomatologi si acoperă deja 30 de judeţe din toate colţurile ţării si va mai creste până în decembrie, când se finalizează campania. Respectând una dintre cele trei reguli de bază ale igienei orale – „Mergi la medicul dentist în mod regulat”, această solutie vine în întâmpinarea celor numai 69% dintre respondentii unui studiu din 2012 care au declarat că merg la dentist doar atunci când au probleme.
Cum functionează programul national de consultatii stomatologice gratuite?
Iesenii interesati îsi pot face o programare intrând pe website-ul www.zambesteromania.ro în sectiunea „Consultatii stomatologice gratuite” si alegând judetul si orasul lor; li se vor afisa datele de contact ale cabinetului si un indicator care arată dacă respectivul cabinet face si detartaje, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.
În urma unor astfel de vizite, medicii dentişti pot semnala care sunt urgentele si prioritătile în tratamentul dentar, pot explica copiilor care e tehnica de periaj corectă, pot sfătui orice persoană în alegerea periutei si pastei de dinti potrivite; de asemenea, medicii dentisti pot face recomandări de alimentatie pentru mentinerea unei danturi sănătoase. Medicii care doresc să intre în retea se pot înscrie direct pe website în aceeaşi sectiune.
Părintii si copiii fac cele mai multe vizite
În prima parte a campaniei Zâmbeste România, peste 10.000 de elevi din clasele I-IV au fost vizitati de medici dentisti pentru a învăta notiunile de bază pentru o igienă corectă. Tot atunci au aflat si au spus mai departe acasă părintilor de vizitele gratuite în cabinete. Prin urmare, multe dintre vizitele la cabinete au fost făcute ca urmare a programului de educatie în scoli.
Studiul realizat anul trecut în scoli din tară2 în cadrul campaniei Zâmbeste România anuntă că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală . Placa dentară favorizează aparitia cariilor si problemelor gingivale si indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.
Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară interventia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operatiune de curătare a dintelui la bază, si de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentisti în oferta lor gratuită.
Ce spun medicii din retea
”Am participat la programul de promovare a sănătătii orale Zâmbeste România, având în vedere că o parte din activitatea mea profesională este îndreptată spre stomatologia pediatrică si profitând totodată de usurinta relationării cu cei mici. Consider că acest program de preventie este binevenit si educativ, deoarece o bună sănătate orală trebuie dobândită de la cele mai mici vârste. Putem astfel să atragem atentia copiilor si a părintilor asupra importantei sănătătii orale si să prevenim problemele ce pot apărea pe viitor. Campania Zâmbeste România m-a ajutat să-mi întăresc relatia cu micutii pacienti, să mi-i câstig ca pacienti si să evoluez în activitatea mea profesională.” Dr. Dumitrescu Alexandra, Iasi
DESPRE CAMPANIE
Campania Zâmbeste România a fost dezvoltată în 2012 de GSK Consumer Healthcare, si brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® si Corega®, cu ajutorul specialistilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educatie şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populatiei din România. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă initiativă europeană lansată în 2012.