”Constellations of Desires” – expozitie de Silvia Amancei și Bogdan Armanu

Silvia Amancei - Bogdan Armanu - Constellations of Desires

Galeria apARTe va invita in perioada 9-12 februarie 2016 la expozitia Constelații de Dorințe a artistilor Silvia Amancei si Bogdan Armanu. Deschiderea expozitiei va avea loc sambata, 9 februarie 2016, de la ora 18:00.

Silvia Amancei (1991) și Bogdan Armanu (1991) sunt un cuplu de artiști care lucrează împreună din 2012, trăind și activând în Iași.

Constelații de Dorințe încearcă, printr-o multitudine de canale mediale și nivele informaționale, să enunțe paradigma imobilității intelectului colectiv și a eliminării viitorului social din constelațiile complexe de vise și dorințe prin intermediul austerității și precarității.

Încă de la primele efecte ale situației financiare conștientizate public în 2008, criza continuă care alimentează, în mod paradoxal, Imperiul Capitalului a urgentat nevoia introducerii unor măsuri de protecție. Acesta a fost momentul promovării publice a măsurilor de austeritate, devenind o prioritate a agendei politice și orientându-se astfel, din perspectiva unei politici a „răului necesar”, spre o totală dezarmare a cetățenilor și a statului pe care aceștia îl formează.

Deși lumea capitalistă/occidentală se află deja, după ani de fragmentare neoliberală a corpusului social, într-o stare de totală austeritate, aceasta tinde să se confrunte în viitorul apropiat cu amenințarea unei noi crize financiare. Chiar înainte de a deveni un subiect central al agendei politice, utilizată ca un instrument economic pentru contracararea dezastrului financiar lăsat în urmă de Piața volatilă-virtuală-speculativă, austeritatea, în limitele precarității economice, a modelat corpul și mintea cetățenilor din această lume, eliminând sistematic din orizontul acestora orice alternativă a configurării vieții/politicii/economiei. Ani de măsuri de austeritate cu un puternic impact asupra minții umane au afectat abilitatea oamenilor de a imagina, specula și de a privi dincolo de prezent pentru a căuta/construi scenarii alternative utopice.

Ca reacție la această situație se ridică anumite probleme: în ce mod pot fi instrumentalizate arta și mijloacele artistice pentru a supra-excita capacitatea de a privi dincolo de capitalism si de a crea un viitor (comun)? Poate fi atins acest obiectiv fără a cădea în dizgrația publicului care poate citi astfel de acțiuni ca propagandă? Mai mult, este propaganda prin artă un mediu vicios prin care informația poate fi distribuită și construită?

INFO

Galeria apARTe

Facultatea de Arte Vizuale și Design

Str. Sarariei 189 (intrarea din Codrescu), Iași

www.facebook.com/Galeria-Aparte

PE ACEEASI TEMA:

Expoziția „Drumuri în memorie. Mausoleele”, itinerată la Muzeul Unirii din Iași

Videonale On Tour ajunge în Iași, la Borderline Art Space

Aici Radio Moldova, expoziție-instalație la Vila Sonet

O incursiune în lumea astronomiei: „Mai aproape de stele”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Teatru de revistă cu Alexandru Arșinel și Vasile Muraru

Deschiderea Pieței de Crăciun la Ateneu

Expoziția „Jurnal de călătorie (1830-1930)”, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

„Expansiunea unui domeniu: telecomunicațiile în timp de război” – Expoziție interactivă și ateliere educaționale

Scrie un comentariu: