Confluențe româno-elene: Ziua Greciei – Ziua Marelui NU

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, în calitate de organizator și Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România, invită publicul sâmbătă, 28 octombrie 2017, de la ora 16.30, la Sala de Lectură, la activitatea dedicată Zilei Demnității Greciei, cunoscută și sub denumirea de Ziua Marelui NU” – o altă zi de însemnătate națională pe lângă cea sărbătorită pe 25 martie.

Activitatea este parte a întâlnirilor desfășurate sub genericul „Confluențe româno-elene”.

Invitații speciali ai întâlnirii sunt: istoricul Sorin Iftimi, care va vorbi despre Istoria Zilei „Ohi” (NU) și lector dr. Angeliki Mouzakiti de la Facultatea de Litere – Lectoratul de Neogreacă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, care va aduce în prim plan muzica patriotică greacă a anului 1940. Laura Ioana Tîrnovanu, coregraf și îndrumător al ansamblului comunității elene ARMONIA, secțiunea juniori, va prezenta tradiții și dansuri grecești.

Întâlnirea se va desfășura în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate” al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

Vă aşteptăm sâmbătă, 28 octombrie 2017, de la ora 16.30, la Sala de Lectură de la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10, Galeriile comerciale, mezanin).

Ziua Ohi (NU) este o zi de sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă. Aceasta comemorează atitudinea dictatorului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între 4 august 1936 – 29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini. În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Athena sosește în casa primului ministru elen, prezentând cererile guvernului italian de a ocupa poziții strategice în Elada și de a tranzita liber teritoriul acesteia. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază istorică „Deci acesta înseamnă război” redusă de conaționali la hotărât „Nu!”.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

PE ACEEASI TEMA:

π (Pi) Day – atelier educativ interdisciplinar pentru copii

Gabriel Klimowicz – Străinul din Țara Marelui Nimic lansare de carte în prezența autorului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

JAZZ PE LAC by CALI Quartet (II)

Romanul grafic „Beethoven, geniu nemuritor”, ilustrat de Remus Brezeanu, lansat online de ICR Berlin

Săptămâna teatrală la Ateneu | 13-19 iulie 2020

Recicleaza si primesti 50% reducere

Scrie un comentariu: