Conferintele Humanitas – Mandache Leocov

Libraria Humanitas de pe strada Lapusneanu va invita vineri, 24 februarie, ora 18, la o noua editie a Conferintelor Humanitas.

In cadrul seriei Stiintele vietii, il vom avea ca invitat de onoare pe domnul prof. univ. dr. ing. Mandache Leocov. Conferinta sustinuta va avea ca subiect Parcurile si gradinile Iasilor de ieri si de azi.

In calitate de fost director al Gradinii Botanice, Mandache Leocov a ramas in constiinta iesenilor prin reusita sa de a salva Teiul lui Eminescu. In anii ’50, copacul s-a bifurcat din cauza vantului puternic si, drept urmare, s-a turnat o plomba de beton in scorbura creata. Mai tarziu, in 1990, domnul profesor a demonstrat ca aceasta masura a fost gresita si a facut urmatoarea declaratie: „Am desfacut plomba de beton. Tot lemnul era putred pana jos. Am lasat deschis ecranul ramas. Era un fel de masca de scoarta despre care nu se știa ce e exact. In toata literatura, in toate peregrinarile pe care le-am facut eu in tară si strainatate, nu am mai intalnit fenomenul asta. Este unic. El singur s-a salvat de la moarte. Noi l-am ajutat apoi cat am putut… supravietuieste numai printr-o minune a naturii: doua radacini aditive, care au crescut si s-au strecurat pe langa plomba, au ajuns, prin golul din trunchi, in pamant”

Mandache Leocov a fost directorul Gradinii Botanice din Iasi timp de 17 ani (1973 – 1990). In 2008, la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, a fost editata cartea In honorem Mandache Leocov la 80 de ani – un volum aniversar ce ofera un prilej de rememorare sau de cunoastere a activitatii de peste 50 de ani desfasurata de prof. univ. dr. ing. Leocov cu profesionalism si tenacitate in slujba Gradinii Botanice din Iasi (cu istoria cea mai indelungată si suprafata cea mai mare din Romania).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: