Conferințele Centenarului: „Marele Război” și mica istorie

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași organizează cea de a doua conferință inclusă în Proiectul „Ciclul de Conferințe Centenar”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) prin Programul Centenar, în comuna Tomești (județul Iași).

Conferința are titlul „Marele Război și mica istorie” și va fi susținută de conf. univ. dr. Emanuela Ilie de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, joi, 4 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, în Sala de ședințe a Primăriei Comunei Tomești.

Plecând de la câteva exemple concrete (Jurnalul unui medic militar. 1917-1918, de Raul Dona, De pe o zi pe alta. Carnet intim (1913-1918) de Arabella Yarka ș.a.), conferința își propune să ilustreze raportul dintre „Marele Război” și mica istorie, așa cum este el reflectat în scrierile confesive semnate de medicii militari și infirmierele transformate, cu sau fără voie, în luptătoare pe frontul din spitalele românești.

Chiar dacă nu eludează catastroficul, inventariind într-o manieră personală și traumele colective produse de un context istoric teribil, aceste opere de graniță refac cu naturalețe, în formule discursive emoționante, istoriile private, ai căror eroi sunt fie unii dintre pacienți, fie propriul sine și familia iubită.

Spre deosebire de documentele vremii, ele privilegiază astfel intimitatea în care se caută cu disperare resursele necesare supraviețuirii fizice, dar mai ales spirituale.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FBwww.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: