Conferințe Inspiraționale la Festivalul Internațional al Educației

 

Publicul ieșean va putea asculta și dialoga cu mai multe personalități culturale din România, dar și invitați din străinătate, despre istorie, poezie sau spiritualitate în cadrul Conferințelor Festivalului Internațional al Educației 2017.

De la perioada monarhiei românești până la amintiri din prizonieratul în Cuba comunistă, de la „cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram” până la găsirea propriei identități,Conferințele FIE abordează teme inspiraționale, pentru descoperirea sau înțelegerea unor realități sau trăiri, cu dorința de a acoperi interesele unui public cât mai vast.

Seria Conferințelor FIE a debutat pe 10 mai când Theodor Paleologu a vorbit la Iași despre„Monarhia în refugiu”, în cadrul evenimentului Centenarul Sărbătoririi Zilei Naționale la Iași (10 mai 1917 – 10 mai 2017), unul dintre cele două momente importante ale ediției din acest an a Festivalului Internațional al Educației dedicate CENTENARULUI.

Următoarele conferințe FIE sunt programate luni, 22 mai. De la ora 12:00, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu se întâlnește cu ieșenii interesați de experiențele spațiale în Aula Filialei Iași a Academiei Române, unde va susține prelegerea cu titlul „Explorarea spațiului cosmic. Încotro?”. Exact pe 22 mai se împlinesc 36 de ani de când Dumitru-Dorin Prunariu s-a întors din spațiu, în 1981, unde a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în timpul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”.

În aceeași zi urmează conferința susținută de poetul și eseistul Radu Vancu cu titlul„Identitatea poeziei române. Despre cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram”. Conferința va avea loc de la ora 17:00, în sala Sala „B.P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare Iași.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, va susține, de asemenea, o conferință în cadrul Festivalului Internațional al Educației. Ioan-Aurel Pop va vorbi publicului ieșean despre „Locul românilor și al României în Europa”, pe 24 mai, de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iași.

Pe 25 mai, va avea loc o conferință dedicată spiritualității și identității umane. Prelegerea va fi susținută de părintele Constantin Necula, are titlul „Identitatea ca vocație” și este programată de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Invitatul din străinătate din cadrul Conferințelor FIE este dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid care va susține prelegerea cu titlul „Educația memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunistă”. Întâlnirea cu ieșenii interesați de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, la Palatul Roznovanu.

Dumitru-Dorin Prunariu (n. 1952), pilot și cosmonaut, este primul și singurul român care a fost în spațiu, (împreună cu Leonid Popov, misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”, Saliut 6, 14-22 mai 1981 – a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute). General-locotenent (r), Dumitru-Dorin Prunariu este Membru de onoare al Academiei Române, Inginer aerospațial, Universitatea POlitehnica București, Doctor în dinamica zborului în spațiu, Președinte al Ageției Spațiale Române (ASR) în perioada 1998 – 2004, Președinte al Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului Națiunilor Unite pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (2004 – 2005), Președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (2011-2014), Președinte al Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE, membru de onoare al Academiei Române.

Radu Vancu (n. 13 iulie 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. Coordonează secţiunea literară a revistei Timpul. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediţii din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina. Selecţii din poemele lui au fost traduse în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj) este istoric, academician, profesor universitar, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj și directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Este membru titular al Academiei Române, iar domeniile sale de competență țin de istoria medievală, instituții medievale, paleografie latină, având publicate numeroase lucrări de specialitate.

Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – si numeroase recenzii. A susținut 150 conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune atât la posturi naționale cât și internaționale.

Pedro J. Fuentes-Cid este dizident cubanez, care a făcut 16 ani de închisoare politică sub Fidel Castro. Pedro J. Fuentes și-a făcut studiile (științe sociale și politice și drept) la Paris, Havana și Miami, este avocat și locuiește în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara și Fidel Castro și a avut o încercare eșuată de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat și condamnat la închisoare. Este considerat unul dintre specialiștii și cunoscătorii cei mai buni ai regimului politic cubanez.

INFO

fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: