Conferința “Vilele din Iaşi în anii `90. Ce a rămas din Iaşul burghez şi boieresc?

Afis_vilele-iasi

Centrul Cultural German are plăcerea de vă invita miercuri, 22 octombrie 2014, începând cu ora 18.30 la sediul Centrului Cultural German în sala Bertolt Brecht, la conferinţa  “Vilele din Iaşi în anii `90. Ce a rămas din Iaşul burghez şi boieresc? Amintiri şi imagini” susţinută de dr. Gerhard Pinzhoffer, directorul  Centrului Cultural German Iaşi în perioada 1995-1999.

Pe fondul problematicii actuale cu privire la conservarea clădirilor istorice vechi, care deşi sunt apreciate pentru arhitectura impresionantă, au fost lăsate pradă neglijenţei şi degradării,au fost afectate în timp de lipsa lucrărilor de întreţinere şi consolidare, dr. Gerhard Pinzhoffer, director al Centrului Cultural German in anii 1995-1999 revine la Iaşi să susţină o conferinţă  al cărei scop este de a prezenta în detaliu publicului ieşean cu ajutorul fotografiilor din anii `90 frumuseţea deteriorată a caselor şi vilelor din vechile cartierele ieşene Copou, Păcurari şi Târgu Cucu. În paralel se doreşte prezentarea unor soluţii privind modalităţile prin care  poate fi completată şi consolidată identitatea urbană a oraşului Iaşi.

Punctul de pornire al conferinţei  îl reprezintă prezentarea unei selecţii de fotografii ale vilelor situate pe străzile din cartierul Copou şi a zonei universitare a orașului. Cu câteva fotografii panoramice realizate de pe acoperişul hotelului Unirea, atenţia se va concentra pe Bulevardul Carol I, cu o vedere laterală asupra vilelor de pe aleea Copou. Apoi vor urma fotografii cu clădirile de pe  strada Macazului și la final atenţia se va orienta spre vilele de pe latura dreaptă a cartierului Copou, în special strada Lascăr Catargi și strada Sărărie.

Pentru ca această luptă pentru conservarea clădirilor vechi sa nu fie considerată în zadar, pentru ca  locuitorii Iaşiului şi mai ales cei interesaţi de realizarea unor investiții să se preocupe de frumusețea istorica a spațiului lor public, această conferinţă îşi propune ca, prin fotografiile din anii 1994-1998 şi pe fondul experienţei privind renovările părţilor vechi ale oraşelor şi cartierelor din Germania, să aducă o contribuţie fotografică şi la final să invite participanţii la o discuţie de grup.

INFO

Deutsches Kulturzentrum Iasi / Centrul Cultural German Iasi

Str. Lascăr Catargi nr. 38

Tel: +40 232 214051

Fax: +40 232 217075

Email: programm@kulturzentrum-iasi.ro

Web: www.kulturzentrum-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: