Conferinta sustinuta de filosoful japonez Sekimura Makoto / ASPLF

afis congres

ASPLF (Association des Sociétés de Philosophie de Langue Française/Asociația Societăților de Filosofie de Limbă Franceză) organizează, împreună cu Asociația Română de Filosofie de Limbă Franceză și cu Universitatea ”Al.I. Cuza” Iași, cel de-a XXXVI-lea Congres. Tema ediției de anul acesta a Congresului ASPLF, ce va avea loc între 23 și 27 august, este FRUMOSUL (LE BEAU).

Miercuri, 24 august, vă invităm să participați la programul manifestărilor, după cum urmează:

  • Între 11:30 și 12:30, filosoful japonez Sekimura Makoto va susține o conferință în plen, în Aula ”Mihai Eminescu” a Universității ”Al.I. Cuza” Iași, despre ”Senzație și frumusețe în gândirea japoneză și occidentală”.
    Makoto Sekimura, de la Universitatea din Hiroshima, va analiza conceptul subiectivității, așa cum se formulează diferit în gândirea japoneză și cea occidentală. Ca punct de reper, va considera teoria asupra senzitivității formulată de gânditorul Tetsuro Watsuji (1889-1960). Apropiindu-se de gândirea estetică a lui Plotin și distanțându-se de cea occidentală modernă, concepția asupra frumuseții sensibile presupune urcușul sufletului înspre domeniul inteligibilului și primatul interiorității asupra exteriorității.
  • Între 19:00 și 19:45 va avea loc o dezbatere în plen, având ca temă ”Experiența estetică”. La masa rotundă vor participa patru profesori de la universități din Danemarca (Peter Kemp, Anne Elisabeth Sejten, Vase Henrik Frandsen și Jacob Dahl Rendtorff), pentru a dezbate pe marginea următoarelor teme: ”Experiența mimetică”, ”Experiența estetică între emoții și artă”, ”Experiența estetică și experiența sinelui” și ”Aplicare și identificare în experiența estetică”.

În ceea ce privește programul complex al congresului, pe toată durata zilei, cu pauze de cafea, vor avea loc comunicări desfășurate pe secțiuni, în sălile UAIC (II-5, II-7, II8, III-11, III-12, Sala Ferdinand).

Pentru detalii, vă rugăm să consultați programul general aici: asplf.org. Vor susține comunicări filosofi de la universități din Elveția, Germania, Japonia, Franța, Italia, Canada, Algeria, România, Noua Caledonie. Pentru programul complet, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa: hermeneiajournal@yahoo.com.

Comunicările se vor susține în limba franceză.

INFO

ASPLF

asplf.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: