Conferinta sustinuta de filosoful japonez Sekimura Makoto / ASPLF

afis congres

ASPLF (Association des Sociétés de Philosophie de Langue Française/Asociația Societăților de Filosofie de Limbă Franceză) organizează, împreună cu Asociația Română de Filosofie de Limbă Franceză și cu Universitatea ”Al.I. Cuza” Iași, cel de-a XXXVI-lea Congres. Tema ediției de anul acesta a Congresului ASPLF, ce va avea loc între 23 și 27 august, este FRUMOSUL (LE BEAU).

Miercuri, 24 august, vă invităm să participați la programul manifestărilor, după cum urmează:

  • Între 11:30 și 12:30, filosoful japonez Sekimura Makoto va susține o conferință în plen, în Aula ”Mihai Eminescu” a Universității ”Al.I. Cuza” Iași, despre ”Senzație și frumusețe în gândirea japoneză și occidentală”.
    Makoto Sekimura, de la Universitatea din Hiroshima, va analiza conceptul subiectivității, așa cum se formulează diferit în gândirea japoneză și cea occidentală. Ca punct de reper, va considera teoria asupra senzitivității formulată de gânditorul Tetsuro Watsuji (1889-1960). Apropiindu-se de gândirea estetică a lui Plotin și distanțându-se de cea occidentală modernă, concepția asupra frumuseții sensibile presupune urcușul sufletului înspre domeniul inteligibilului și primatul interiorității asupra exteriorității.
  • Între 19:00 și 19:45 va avea loc o dezbatere în plen, având ca temă ”Experiența estetică”. La masa rotundă vor participa patru profesori de la universități din Danemarca (Peter Kemp, Anne Elisabeth Sejten, Vase Henrik Frandsen și Jacob Dahl Rendtorff), pentru a dezbate pe marginea următoarelor teme: ”Experiența mimetică”, ”Experiența estetică între emoții și artă”, ”Experiența estetică și experiența sinelui” și ”Aplicare și identificare în experiența estetică”.

În ceea ce privește programul complex al congresului, pe toată durata zilei, cu pauze de cafea, vor avea loc comunicări desfășurate pe secțiuni, în sălile UAIC (II-5, II-7, II8, III-11, III-12, Sala Ferdinand).

Pentru detalii, vă rugăm să consultați programul general aici: asplf.org. Vor susține comunicări filosofi de la universități din Elveția, Germania, Japonia, Franța, Italia, Canada, Algeria, România, Noua Caledonie. Pentru programul complet, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa: hermeneiajournal@yahoo.com.

Comunicările se vor susține în limba franceză.

INFO

ASPLF

asplf.org

PE ACEEASI TEMA:

Conferință Irina Margareta Nistor – Filmul, ca scenariu de viață | ONLINE

Seria de conferințe „Moștenirea lui Asachi”: academicianul Nicolae Zamfir va descrie proiectul Laserului de la Măgurele, cel mai puternic laser din lume

Conferință online „Viața și Pandemia”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

A inceput maratonul cultural Astra Film Festival Online

EROII ISTORIEI în benzi desenate. CALL FOR ENTRIES

Atelier de lectură la Palat: „Ceaikovski și dansul notelor de argint”

Expoziție cu mașini eco-friendly, la Palas

Scrie un comentariu: