Conferință Miltiade Nenoiu

miltiade

         În cadrul seriei de conferințe „Artă și spiritulitate”, vă propunem un nou invitat, maestrul Miltiade Nenoiu, care ne va vorbi despre „Spiritul artei contemporane. O perspectivă interdisciplinară”. Partener de discuție îi va fi dl. prof. univ. dr. Gheorghe Duțică.Vă așteptăm cu drag pentru un subiect complex, interesant și extrem de controversat.

        Biografie Mihai Miltiade (Nenoiu) Magnificul (n. 31 august 1937, Bucureşti) : Fagotist, solist concertist, conducător la Cvintetului de suflători Concordia, profesor universitar de fagot, a făcut o impresionantă carieră muzicală, fiind unul dintre marii fagotişti ai lumii contemporane. A cântat în Orchestra Naţională Radio timp de 47 de ani (1956 1 octombrie 2003), dând strălucire instrumentului său. Ca solist, s-a impus pe scene româneşti şi din străinătate, impresionând printr-o muzicalitate aparte, sensibilitate, ton personal, tehnică excepţională, un repertoriu amplu care cuprinde o literatură muzicală diversă, de la concertele pentru fagot de Vivaldi şi Mozart la piese de compozitori contemporani, multe dintre ele fiindu-i dedicate (a cântat în primă audiţie mondială 149 de compoziţii care au fost scrise special pentru el de nume mari ale muzicii contemporane).

        Miltiade Nenoiu a avut ocazia să-i întâlnească pe Stravinski şi Şostakovici şi să colaboreze cu Aaron Copland, André Jolivet, Aram Haciaturian, Mihail Jora, Ionel Perlea, Constantin Silvestri, Lorin Maazel, Leopold Stokowsky, Carlo Zecchi, Claudio Arrau, Aldo Ciccolini, Sviatoslav Richter, Nikita Magaloff, Emil Ghilels, David Oistrah, Isaac Stern, Yehudi Menuhin, Henryk Szeryng, Enrico Mainardi, Mstislav Rostropovici, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Ileana Cotrubaş, Montserrat Caballé ş.a. A înregistrat 13 CD-uri. În 1979 a înfiinţat Cvintetul de suflători Concordia, una dintre cele mai bune formaţii de gen, care are un palmares de 557 de concerte în România şi în străinătate şi peste 8000 de minute de înregistrări la Radiodifuziunile din Bucureşti, Zürich, Paris, Stuttgart, Baden-Baden, Lisabona, Copenhaga, Mannheim, participări la festivaluri prestigioase.

        Ca poet, Mihai Nenoiu a debutat în volum în 1969, cu Preludiu la unison (ediţia a II-a, 2005), urmat de volumele de versuri Sentimentale (1997), În veşnică pierdere (2000), 77 de replici în stilul haiku la Pseudopodele Laurei Bărăian (2005) şi de volumul de proză Călătorie în două mişcări (2008). În 2005 a publicat un amplu tratat, Fagotul istorie şi revelaţie, volum devenit de referinţă atât pentru studiul instrumentului, cât şi pentru cunoaşterea istoriei sale şi a literaturii muzicale care îi este dedicată.

INFO

Casa Balş, strada Cuza Vodă, nr. 29.

telefon : 0232 / 276 020

www.arteiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: